Wanneer bereikt de dollar het dieptepunt?

De val van de dollar heeft de laatste tijd een stroomversnelling ondergaan.

Bijna iedereen lijkt nu te geloven dat de dollarkoers nog verder moet dalen. Toch zal het spoedig tijd zijn om de omgekeerde gok te wagen en dollars te gaan kopen. De vraag is alleen wanneer.

In sommige opzichten is het nu al een goed moment, omdat de dollar in fundamentele zin goedkoop is. De meeste schattingen – of die nu zijn gebaseerd op de relatieve koopkracht in diverse landen, het optimale evenwicht tussen de wisselkoersen of langetermijngemiddelden – gaan ervan uit dat de `juiste' waarde van de dollar op ongeveer 1,15 dollar ten opzichte van de euro en op 1,65 dollar ten opzichte van het Britse pond ligt. In dat geval wordt de dollar nu al zo'n 10 procent ondergewaardeerd. Toch kennen valutakoersen een neiging tot overdrijving en moet de dollar ook overdrijven om het gapende tekort op de Amerikaanse handelsbalans te kunnen dichten. De interne dynamiek van de valutahandel kan de dollar tot een niveau van 1,50 dollar voor een euro en van 2,20 dollar voor een pond doen kelderen. Die niveau's liggen twee `standaarddeviaties' (ijkpunten voor de afwijking van de norm) beneden het langetermijngemiddelde van de dollar ten opzichte van het pond en een denkbeeldige euro, berekend vanaf midden jaren zeventig, na de ineenstorting van het systeem van vaste wisselkoersen.

Bovendien komt een niveau van 1,55 dollar voor een euro overeen met een even grote afwijking naar beneden als het niveau van 0,85 dollar voor een euro in 2001 een afwijking naar boven was.

Het zou leuk zijn als beleggers erin zouden slagen precies op het dieptepunt van de koers weer dollars te gaan kopen. Maar dat kunnen ze beter niet proberen, want de onzekerheid is te groot. Bovendien kan de ommekeer zich, als het eenmaal zover is, in een zeer rap tempo voltrekken. Dat gebeurde in oktober 1998 ook met de yen. Nadat die eerder dat jaar gestaag was gedaald ten opzichte van de dollar, pakte de munt binnen drie dagen een vijfde van zijn waarde terug. Op een bepaald moment liep de handel in dollar en yen vrijwel vast. Het punt is dat iedereen die geloofde dat de dollarkoers weer omlaag zou gaan zijn of haar posities moest innemen vóór de koers het dieptepunt bereikte. Het was bijna onmogelijk om dat daarna nog te doen. Degenen die er het eerst bij waren, gingen er met de buit vandoor.

Dus wanneer moeten beleggers vandaag de dag aan het kopen van dollars gaan denken? Valutamarkten houden ervan om aan te pikken bij ronde getallen – zoals 2 dollar voor een pond en 1,40 dollar voor een euro. In afwachting van het keerpunt moeten beleggers net voor het bereiken van dat punt dollars gaan kopen. Dit alles betekent vermoedelijk dat zij de dollar nog zo'n 5 à 10 procent in waarde moeten laten zakken, om de munt vervolgens te gaan kopen en eraan vast te houden, ook al blijft de koers de eerste tijd misschien nog wat schommelen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.