Waardeloze briefjes

Ik ben al jaren klant van de Rabobank, maar wat mij daar overkwam, vind ik ronduit verbijsterend. Ik kreeg een briefje van 500 euro in handen. Omdat ik een winkelier daar niet mee wilde lastigvallen, ging ik langs het hoofdkantoor van de bank om het te wisselen. Ik kreeg te horen dat ik het bedrag wél op mijn rekening kon storten, maar dat men het niet wilde wisselen. Het lijkt mij juist een taak van een bank om dat wel te doen, want het is legitiem geld. Deze houding maakt briefjes van 500 dus eigenlijk waardeloos.

(E. R.)

Wanneer banken het gratis wisselen van bankbiljetten als loketdienst aanbieden, snijden ze zich in eigen vingers, want daar moet dik geld bij. Er moet iemand achter het loket zitten, liefst ook op koopavonden en op zaterdag. De slimme suggestie om die 500 euro op uw rekening te storten, biedt u de kans om vervolgens naar buiten te lopen en te pinnen. Wanneer u wilt weten wie verplicht is om gratis te wisselen, kunt u contact opnemen met de Toezichtslijn van De Nederlandsche Bank: toezichtslijn@dnb.nl of 0900-5200520.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele