VS zien afname terreurdreiging

Het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid heeft de alarmfase voor de dreiging van terreur in vrijwel de gehele Verenigde Staten verlaagd van oranje (high) naar geel (elevated). Volgens minister Tom Ridge is het gevaar van aanslagen die zijn ministerie over de feestdagen voorzag, inmiddels afgenomen.

Ridge zei dat de verandering van status niet betekent dat er geen gevaar meer bestaat dat terroristen vliegtuigen zullen gebruiken om aanslagen te plegen, maar van directe aanwijzingen zou geen sprake zijn. Of dergelijke aanwijzingen er zijn geweest en welke aard zij hebben gehad heeft Ridge niet gezegd. De op een na hoogste alarmfase werd op 21 december van kracht. In sommige steden geldt die fase nog steeds. Ook daarover gaf Ridge geen details, maar bekend is dat Washington en New York tot die steden behoren. Ook zouden militaire bases verhoogd alert blijven.

Over de feestdagen werden zeker vijftien commerciële vluchten naar de Verenigde Staten afgelast of uitgesteld. Een aantal keren werden ook Amerikaanse straaljagers ingezet om lijntoestellen tot in de VS te escorteren. Het ging daarbij vooral om vluchten uit Mexico, Parijs en Londen.

Ridge zei op een speciale persconferentie dat hij geen ,,discussie over kleuren'' wenst. In het verleden is het kleurenstelsel dat na 11 september 2001 werd ingesteld onderwerp van veel spot geweest.