Vrijwilligers bij kleine clubs tellen mee

Eind vorig jaar hadden 107 natuur- en milieuorganisaties samen 4.137.132 betalende aanhangers, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat het VARA-radioprogramma Vroege Vogels sinds 1991 doet. In 2002 hadden de groene organisaties 4.110.054 leden en donateurs, wat destijds een toename van 88.851 betekende. Ondanks de stijging in het afgelopen jaar is volgens onderzoeker Joost Huijsing, verslaggever bij het programma, toch sprake van stagnatie. Voor het eerst werden dit keer namelijk ook vrijwilligers van kleinere organisaties meegeteld die geen financiële bijdrage maar wel een in natura leveren. Dat leverde volgens Huijsing drie- tot vierduizend extra aanhangers op. Bovendien leverde de organisatie Peta voor het eerst gegevens, goed voor 11.267 donateurs. Ten slotte zijn er enkele organisaties bij gekomen, zoals Adopteer Een Kip (14.291 leden) en de omroep Nútopia (1.823 leden). Deze `nieuwe aanhangers' doen de stijging van 2003 ten opzichte van 2002 grotendeels teniet. Organisaties mogen zelf aangeven of ze op de lijst willen staan. Ze hebben geen of uiteenlopende minimumdonaties.