Vliegvakanties worden dit jaar aanzienlijk goedkoper

Vliegvakanties kunnen dit jaar gemiddeld behoorlijk goedkoper uitvallen door de lage dollarkoers en een prijzenslag tussen reisondernemingen. De grote touroperators schatten dat reizigers minimaal 5 procent minder zullen betalen voor hun reis, met uitschieters naar 20 procent.

De waarde van de Amerikaanse munt daalde in een jaar 19 procent ten opzichte van de euro. Aangezien brandstof en stoelprijs van een vliegtuig worden berekend in dollars, dalen de kosten voor luchtvaartmaatschappijen op dit gebied navenant.

Chartermaatschappijen als Martinair en Transavia berekenen inmiddels een lager tarief door aan de touroperators, die op hun beurt de prijzen voor vakanties verlagen. Marktleider Holland International, onderdeel van TUI Nederland, heeft zijn zomerbrochures, die al waren gedrukt, voorzien van stickers, waarop extra korting staat aangekondigd. Op reizen naar Kreta en Spanje krijgen klanten een korting van 26 euro per persoon, voor Egypte is de prijs met 28 euro verlaagd.

Als de dollar de komende maanden nog minder waard wordt, zal Holland International zijn prijzen verder verlagen. Consumenten die dan al hebben geboekt, krijgen het te veel betaalde bedrag terug, zo verzekert een woordvoerder van het bedrijf.

Thomas Cook, na TUI de tweede op de markt van de touroperators in Nederland, spreekt over een ,,regelrechte prijzenoorlog'' op de vakantiemarkt, vooral door de komst van tientallen kleine internetaanbieders. Thomas Cook heeft de lagere dollarkoers al in zijn zomertarieven doorberekend. ,,Mochten zich door wat voor factoren ook verdere besparingen voordoen, dan zullen wij die doorberekenen aan de consument'', aldus een woordvoerder.

Toch lijken de Nederlanders terughoudend te zijn met het boeken van vakanties. Onderzoeksbureau NFO Trendbox zei deze week dat het aantal mensen met vakantieplannen is teruggelopen van 68 procent naar 64 procent. De ANWB schat dat Nederlanders dit jaar 34 miljoen korte en lange vakanties gaan houden, een half miljoen minder dan vorig jaar.

Vooral de belangstelling voor verre reizen loopt achter. Tsjechië, Slovenië, Polen en Hongarije, vier van de tien aanstaande nieuwe lidstaten van de Europese Unie (per 1 mei) kunnen daarentegen rekenen op 10 procent meer Nederlandse vakantiegangers.

In de Utrechtse Jaarbeurs wordt vanaf woensdag tot en met 18 januari de Vakantiebeurs gehouden.