Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Enkele reis Europa. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.50u.

This World: Ethiopia, a journey with Michael Buerk. Buerk reist terug naar Ethiopië, 20 jaar nadat hij twee rapporten over de hongersnood aldaar schreef, die leidden tot enorme hulpacties. BBC2, 22.00-23.30u.

Het geluk van Nederland: Zijn of azijn? Vervolg op het ego-document van Bram van Splunteren waarin hij zijn `zure' zelf in het openbaar ter discussie stelde. Ned.3, 22.40-23.25u.

Apocalyps Vietnam. Tweede deel van een serie van vijf afleveringen over de Vietnam-oorlog. Ned.1, 22.45-23.33u.

KUNST

R.A.M. Gitta Luiten van de Mondriaan Stichting debatteert met drie jonge museumconservatoren over de vraag of musea nog aan de behoeften van de hedendaagse consument voldoen. Tevens een verslag over de verbouwing van het Amsterdams Stedelijk Museum en de intrek in het voormalige TPG-gebouw, en een bezoek aan beeldend kunstenaar en filmmaker Mike Mills in Los Angeles. Ned.3, 19.33-20.55u.

Rubriek 700: Oude meesters. Serie portretten van Vlaamse kunstenaars. Eerste aflevering gaat over de fenomenologische schilder Roger Raveel (1921, Machelen-aan-de-Leie). Canvas, 21.45-22.25u.

MUZIEK

C-majeur: Operatunity. Serie van vijf programma's waarin 2.500 kandidaten proberen in aanmerking te komen voor een rol in de opera Rigoletto van Verdi, uitgevoerd door de English National Opera. Ned.1, 15.08-15.58u.

NPS Matinee: Het sluwe vosje. Opera van Leos Janacek als animatiefilm, speciaal gemaakt voor televisie, met het Deutsche Symphony Orchester uit Berlijn, het New London Children's Choir en de BBC Singers. Ned.3, 13.00-14.00u.

PRAATPROGRAMMA

Kruispunt. Discussie over de stelling in het promotie-onderzoek van predikant De Graaf dat de kerk te kil is geworden met het verdwijnen van engelen. Verder video-journalist Frank Buis die met zijn camera vastlegt hoe veilig het werkelijk is geworden in Amsterdam. Hij leverde afgelopen weken een verkrachter af bij de politie en stond met zijn camera vooraan na de liquidatie op de Dam eind vorig jaar. Ned.1, 22.05-22.45u.

FILM

.Devdas (Sanjay Leela Bhansali, 2002, India). Indiase bioscoophit (en Oscarinzending) is een peperduur, wervelend, muzikaal Bollywood-melodrama over een verboden liefde in een land van gearrangeerde huwelijken, gebaseerd op een roman uit 1901 van de Bengaalse auteur Sarat Chandra Chatterjee (1876-1938). Anil Ramdas schreef eerder in deze krant dat het lijkt alsof Chatterjee voorzag dat India in honderd jaar tijd, wat de liefde betreft, niet zou veranderen. ,,In India heb je één keer lief en als het die ene keer misgaat, ben je dood, morsdood.'' Ned.3, 14.00-16.45u.

Larger than Life (Howard Franklin, 1996, VS). Hilarische road movie annex buddy film laat Bill Murray opgescheept zitten met een circusolifant. Met Linda Fiorentino als verleidelijke trainer. BBC1, 14.30-16.00u.

.Frantic (Roman Polanski, 1987, VS). Ongewone, persoonlijke thriller beperkt zich strikt tot het point of view van de hoofdpersoon (Harrison Ford): een in-fatsoenlijke Amerikaanse arts die in Parijs zijn spoorloos verdwenen vrouw zoekt en zich geconfronteerd ziet met xenofobie en terreur. Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Tin Cup (Ron Shelton, 1996, VS). Romantic comedy met Kevin Costner als uitgebluste, voormalige golfprofessional. Dan dient de ontwapenende psychotherapeute Rene Russo zich aan voor golfles. Veronica, 20.30-23.00u., onderbroken door reclame.

Little Shop of Horrors (Roger Corman, 1960, VS). Low budget-griezelkomedie met zekere cultstatus. Sullige jongeman onderhoudt een gestaag groeiende, mensenvleesetende plant. Met Jack Nicholson als masochist bij de tandarts. In 1982 door Frank Oz opnieuw verfilmd tot musical. Yorin, 23.25-0.45u., onderbroken door reclame.

The Lawnmower Man (Brett Leonard, 1992, VS). Stephen King-thriller over de schade die een virtual reality toebrengt aan een reddeloos simpele ziel. Smakelijke computeranimaties. Met Jeff Fahey. BBC1, 0.50-2.30u.

RADIO

OVT. In het tweede uur het eerste deel van een tweeluik over de Vlaamse politicus en landverrader August Borms (1878-1946). Na zijn terechtstelling schreef schrijver Willem Elsschot een lofdicht op deze `kreupele koning' van Vlaanderen. Wat dreef Elsschot deze `onbuigzame oude vriend' te verdedigen? Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-Journaal. Live uit De Pelgrim in het Rotterdamse Delfshaven een discussie over de leefbaarheid in de stad met wethouder Marco Pastors, directeur migrantenomroep Brahim Bourzik, theatermaakster Femke van Schie en socioloog Gabriel van den Brink. Muziek van de Berini's. Radio 1, 12.04-14.00u.

Uit het nieuws. Herhaling van het gesprek uit 1997 met Rob Out. Out overleed donderdag 25 december op 64-jarige leeftijd. In het gesprek praat hij over onder ander zijn begintijd bij Radio Veronica, zijn contact met Willem van Kooten (`Joost den Draaijer'), de aanslag op Radio Noordzee, zijn katholieke opvoeding en verblijf in een jezuïetenklooster. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Onder anderen gesprekken met Frans Denissen, vertaler van Decamerone van Boccaccio en met filosoof Hans Dijkhuis over zijn boek Honger van de geest. 747AM, 23.00-24.00u.