Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Onder meer een reportage en discussie over uitgeprocedeerde asielzoekers met hiv-besmetting die Nederland toch niet uitgezet worden. Ned.3, 22.20-22.53u.

DOCUMENTAIRE

Mkomazi: the return of the rhino. Verslag over de herintroductie van de zwarte neushoorn in Tanzania, nadat die daar door stroperij bijna was uitgeroeid. National Geographic. 21.00-22.00u.

Seven wonders of the industrial world. Gedramatiseerde hoogtepunten uit de Industriële Revolutie. Aflevering The Bell Rock lighthouse, over de vuurtoren voor de oostkust van Schotland die op 1 februari 1811 voor het eerst zijn licht verspreidde. BBB2, 21.10-22.00u.

KUNST

Het weeldekwartier. Het Russische landschap in het Groninger Museum is de eerste aflevering van kunstprogramma waarin elke week een tentoonstelling wordt besproken, deze keer door Nelleke Noordervliet, Frank Westerman en dichter Ilja Pfeifer. Ned.1, 17.45-18.10u.

AMUSEMENT

Najib Amhali: Freefight. Cabaretprogramma waarin Najib Amali, afgestudeerd aan de school voor de Kunsten in Utrecht, volgens recensies een gehaaid spel speelt met zijn Marokkaanse afkomst. Verhalen vol zelfspot over zijn jeugd in Amsterdam en over xenofobe Nederlanders. 20.12-22.00u.

Britain's best sitcom. Zie tv-vooraf. BBC2, 22.00-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht: Euthanasie is een recht voor iedereen. De arts Marc Cosyns, die openlijk toegaf dat hij euthanasie pleegde op minderjarigen en mensen die mentaal ondraaglijk lijden, discussieert met senator Mia de Schampaere van de CD&V (Christen-Democratisch en Vlaams) en met journaliste en MS-patiënte Karin Spaink. Commentaar van de ethicus Etienne Vermeersch. Canvas. 22.40-23.30u.

SPORT

World professional darts championships. Verslag van halve finales van de 2004 Lakeside World Professional Darts Championships in Frimley Green, eerder driemaal gewonnen door de Nederlandse darter Raymond Barneveld (Barney). De wedstrijden worden ook uitgezonden door SBS6, 15.25-21.00u. & 21.55-22.30u. BBC2, 19.00-21.10u. & 0.55-2.00u.

FILM

A Night at the Opera (Sam Wood, 1936, VS). Klassieke muzikale komedie behoort tot de hoogtepunten in oeuvre van The Marx Brothers. Zonder Zeppo, maar met Groucho, Chico, Harpo en Margaret Dumont. VRT, 14.145-15.45u., zwart-wit.

E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Succesvol sprookje over de vriendschap tussen tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psycho-analytische verslag van volwassenwording of als moderne variant van het Nieuwe Testament, maar het laat niemand onberoerd. BBC1, 18.40-20.35u.

Thirteen Conversations about One Thing (Jill Sprecher, 2001, VS). Bertrand Russell's The Conquest of Happiness vormde inspiratiebron voor regisseuse Jill Sprecher en haar zuster Karen voor het schrijven van een Magnolia-achtig gestructureerde film met dertien paragrafen over geluk en de vergankelijkheid ervan. Met Matthew McConaughey als bejubelde advocaat, Alan Arkin als beroepspessimist, John Turturro als overspelige professor, Amy Irving als bedrogen echtegnote en Clea Duvall als opgewekte schoonmaakster. Ned.3, 22.53-0.30u.

Knockin' on Heaven's Door (Thomas Jahn, 1997, Duitsland/Nederland/België). Huub Stapel en Rutger Hauer spelen gangsters in, in Duitsland zelf uiterst succesrijke, komische road movie over twee terminale kankerpatiënten die graag de zee willen zien en daartoe een auto stelen. Ned.2, 23.53-1.15u.

Idioterne/The Idiots (Lars von Trier, 1998, Denemarken/Frankrijk/Italië/Nederland). Door de kritiek gereserveerd ontvangen Dogma-film van Von Trier. Geheel op video uit de hand gedraaid doet de film verslag van een gezelschap min of meer welgestelde Denen die zich in hun vrije tijd als geestelijk gehandicapten gedragen en als zodanig restaurantbezoekers, gemeenteambtenaren maar ook collega's lastigvallen. Belangwekkende en provocerende film heeft per saldo last van ideeënarmoe. Ned.3, 0.30-2.20u.

RADIO

Knetterende letteren. Onder meer een gesprek met Kees Fens over zijn benoeming tot eredoctor aan de Universiteit van Amsterdam en zijn nieuwe bundel Dat oude Europa. Verder zal schrijver Thomas Verbogt een bijdrage van een inzender behandelen en een nieuwe schrijfopdracht bekendmaken. 747AM, 14.02-15.00u.

Opera live. Werther, opera naar de roman van Goethe, Die leiden des jungen Werther van Jules Massenet (1842-1912). Eerste opvoering 1892 aan de hofopera van Genève. Vanavond rechtstreeks vanuit de Metropolitan Opera in New York. Koor en orkest van de Metropolitan Opera olv Jacques Lacombe. Radio 4, 19.02-23.00u

Opium. Gesprek met regisseur en scenarist Frank Krom over zijn documentaire Bigger than James Dean. Deze film portretteert de Nederlandse acteur Christiaan Röllich, die in 1996 naar Hollywood ging om filmster te worden. Verder vertelt Stijn van der Loo – oprichter en leadzanger van Intermezzo – over zijn nieuwe muziektheatervoorstelling Nero en zijn romandebuut De Galvano. Radio 1, 19.04-20.00u.

Noorderslag 2004. Live-verslag vanuit de Noorderpoort in Groningen van het driedaags muziekfestival voor Europese bands. 3FM, 21.00-03.02u.