Sjaantje

Elke week in Leven &cetera een blik in de wereld van 16-jarigen en ouder, via een column van Spunk, het online jongerenmagazine verbonden aan NRC Handelsblad. Deze week een bekorte column van Raoul de Jong (19).

Dit weekend weer eens mijn roots wezen opzoeken in het bruisende Schiedam. Schiedam, het stadje waar het altijd regent, zelfs als de zon schijnt. Dit weekend scheen de zon en niet alleen scheen de zon, het stadje werd opgeluisterd door een bezoekje uit het verre oosten des lands: Polke, Sietjseke en Sjaantje uit Hiltjoekerswaard. Drie afstammelingen van de ernstig achtergebleven familietak van moeders kant. Polke, mijn verre, verre achteroom, Sjietsjeke zijn vrouw en tevens mijn verre, verre achternicht en Sjaantje, hun door eczeem geteisterde baby. Ze hadden besloten weer eens een weekendje geïndustrialiseerde wereld te doen en mijn moeder was de aangewezen persoon om hen daarbij te ondersteunen. Niet dat ze dat leuk vond, maar ja, zei ze, je kunt die mensen toch ook niet zomaar door alle rode lichten laten rijden.

Om acht uur 's ochtends komen ze aan, tot mijn grote verbazing gewoon in een auto. Sjietsjeke stapt als eerste uit. Gekleed in wijdvallende hotpants, een houthakkersvest zonder mouwen, een wilderige, rosse bos haren op d'r hoofd en de allerwitste benen die ik ooit heb gezien. Ze geeft me drie ferme kussen op de wang. ,,Is Sjaantje niet meegekomen?'', vraag ik. ,,Jawel, die zit nog in de auto'', zegt Sjietsjeke, ,,je weet hoe het is met die moderne teenagers''. Mijn moeder doet alsof ze lacht. ,,Sjaantje!'', roept Sjietsjeke, ,,kom toch eens die auto uit! We zijn er hoor!'' De achterdeur van de auto gaat open. Dan een kist met roze veters en een stukje wit been. Een halflange broek met een oranje ketting. Een zwart T-shirt van Greenpeace. Een leren bandje met spikes. Een heel lang, heel wit, heel boos, heel bol gezicht met groene haren, rode lenzen en een puistje op de neus. Een kruising tussen Avril Lavigne en een olifant. Sjaantje. De baby is een jongedame geworden. ,,Hoi'', bromt ze boos en gooit een arm omhoog. Na een korte rondleiding door ons huis kunnen ze beginnen aan hun dagje 21ste eeuw. Met de auto, om pas heel laat in de avond weer terug te komen. Als alles goed gaat, zit ik voor die tijd alweer in Amsterdam. Maar dan: Sjaantje wil niet mee. ,,Kun jij anders niet iets leuks gaan doen met Sjaantje?'', vraagt mijn moeder. ,,Ja, misschien kunnen jullie naar de dierentuin?'', zegt Sjietsjeke. Sjaantje tikt met haar vingers op haar voorhoofd. ,,Nou, wij gaan in elk geval'', zegt mijn moeder, ,,jullie maken er wel een leuk dagje van toch?'' Ze stormen de trap af naar beneden, stappen in de auto en weg zijn ze. En daar zit ik dan. Met Sjaantje.

Sjaantje zucht. Sjaantje vind het huis vies. ,,Maakt je moeder nooit schoon ofzo?'' Ik lach. ,,Nee, niet zo heel vaak.'' Sjaantje vindt dat onvoorstelbaar. Sjaantje staat op en kijkt naar mijn moeders cd's. ,,Hebben jullie niks van Limp Bizkit ofzo?'' Nee hebben we niet. Sjaantje vindt de cd's stom. ,,Zullen we anders gaan roken en drinken en blowen?'', vraag ik. Sjaantje rookt niet en blowt niet en drinkt niet. Dat is voor junks. Oh. ,,Video huren dan?'' Sjaantje houdt niet van video's, Sjaantje is anti-Amerikaans. ,,Televisie kijken?'' Televisie kijken is burgerlijk. ,,Kopje koffie dan maar?'' Sjaantje lust geen koffie. Zucht.

Sjaantje heeft honger. Sjaantje is vegetarisch, veganistisch en ethisch-verantwoord, dus Sjaantje eet geen eieren, kaas, boter, worst, jam, chocopasta, groenten, brood of Bella. ,,Wil je anders een hapje meel Sjaantje?'' Sjaantje wil geen meel, Sjaantje wil soja. Dat hebben we niet, dus ik ga het wel halen, in de biologische winkel in de stad, heel langzaam fietsen en dan weer terug. ,,Jij vermaakt je wel toch in de tussentijd?'' Brom.

Sjaantje zit achter de computer als ik terugkom. ,,Ik vind dit geen sterke column'', zegt ze. ,,Wat?'' ,,Die columns van je, je bakt er niks van.''

Meer: www.spunk.nl of www.nrc.nl