Rusedski: `Dit is vals'

Tennisser Greg Rusedski heeft gisteren verklaard dat behalve hij nog 46 andere topspelers zijn betrapt op een verhoogde nandrolonspiegel. ,,Dit getal is een van de grootste schandalen in onze tak van sport en uniek voor het tennis. Het ziet er naar uit dat ik als enige zal worden geofferd, want alleen mijn geval is naar buiten gebracht. Dat is vals, onsportief en discriminerend'', zei de tot Engelsman genaturaliseerde Canadees.

Rusedski erkende deze week dat hij vorig jaar juli positief is getest bij een dopingcontrole. Hij verwacht te worden vrijgesproken na behandeling van zijn zaak in Montreal op 9 februari. Rusedski: ,,Er is iets structureel mis. Van de 120 geteste topspelers vertonen 47 een verhoogd nandrolongehalte. Dat dit op toeval berust, is een kans van één op een miljard.''

De spelersorganisatie ATP van het mannentennis heeft nog geen commentaar gegeven op het geval Rusedski en de verklaringen van de tennisser. Wel meldde de bond afgelopen zomer dat medische begeleiders de spelers verboden substanties verstrekken door electroliete herstelmiddelen. Om die reden is een dopingstraf tegen de Tsjechische speler Ulirach nietig verklaard. De ATP sprak in het verleden wel sancties uit tegen tennissers die een te hoge nandrolonspiegel vertoonden, onder wie de Argentijn Coria en de Tsjech Korda.

Rusedski zei in Sydney, waar hij een voorbereidingstoernooi speelt voor de Australian Open, dat bij hem een zeer geringe hoeveelheid metabolieten van nandrolon is aangetroffen. ,,Het is een complexe zaak, aan het eind komt vast te staan dat ik onschuldig ben.''