Rijke meisjes-tv: shoppen & feesten

De trend in tv-realitysoaps dit jaar: het alledaagse leven van rijke Amerikaanse meisjes. Georgette Koning ziet op MTV in Rich Girls het `kledingorgasme' van de steenrijke dochter van modekoning Tommy Hilfiger.

,,Ik ben geboren op dezelfde dag als Ben Franklin, de uitvinder van de gloeilamp'', zegt Jaime Gleicher. ,,Ik was in een eerder leven een boom'', mijmert Ally Hilfiger. ,,We moeten wel iets heel goeds gedaan hebben in onze vorige levens dat wij nu zo bevoorrecht zijn'', concluderen de dames tevreden op het strand van het paradijselijke eiland Mauritius.

Dit soort uitspraken is te horen in de hilarische reality-tv serie Rich Girls, sinds deze week te zien op MTV Nederland.

De hoofdrolspeelsters, de steenrijk geboren Ally Hilfiger en Jaime Gleicher, willen in de 10-delige serie een irritant misverstand uit de weg ruimen: ze zijn helemaal geen verwende schepsels, maar normale, nuchtere tieners. Na de strandscène trekt de kijker mogelijk hun verstandelijke vermogens in twijfel, maar fascinerend zijn de leventjes van de rijkeluis bakvissen wel.

Ally Hilfiger is de dochter van de Amerikaanse modeontwerper en multimiljonair Tommy Hilfiger. ,,Cargo pants, mijn vader heeft ze uitgevonden'', leren we al snel.

De 18-jarige hartsvriendinnen produceerden de reality-soap zelf. Hilfiger werkt aan een carrière als actrice, of modeontwerper, of toch maar kunstschilder? Gleicher heeft bijna haar eerste roman voltooid.

In de serie zien we hoe rijke meisjes de dag doorkomen: winkelen, onophoudelijk telefoneren, daten, feesten en laten frutten aan hun uiterlijk in schoonheidssalons. De tijd die over is besteden ze aan bevliegingen als yoga, liefdadigheid (hongerige Ethiopiërs) en het onvermijdelijke accessoire: een miniatuurhondje.

Tegelijk met Rich Girls begon in Amerika op een andere zender de reality-serie The Simple Life (wanneer die serie hier op tv komt is nog onbekend). Daar gaat het om de avonturen van twee rijke, verwende vriendinnen die voor de verandering een maand op een boerderij in Arkansas doorbrengen, het Drenthe van Amerika. De twee zijn niet een beetje rijk maar puissant rijk én door en door verwend. Platinablonde Paris Hilton is de erfgename van het Hilton Hotel fortuin, Nicole Richie is de dochter van zanger Lionel Richie. Het leven op het boerenland roept bij de meisjes essentiële vragen op. ,,Water, komt dat uit een bron, wat is een bron?'' Het oorspronkelijke idee van de producent om de stadse belevenissen van de twee te filmen, wimpelde Paris af. ,,Te saai'', onthulde ze onlangs in de talkshow van Jay Leno.

Saai in de zin van voorspelbaar – shoppen, jongens, feesten – is Rich Girls zeker.

Maar als dat winkelen een clothingorgasm wordt, zoals de dames dat noemen, en als je ziet hoe ze zich laten rondrijden in limo's (,,Subway? No fuckin'way!'') dan valt het nog mee dat hun zakgeld zo'n 10.000 dollar per maand bedraagt. En je ziet ze ook nog, net als normale mensen, worstelen met hun gewicht en vriendjes.

Rich Girls is duidelijk geïnspireerd op MTV's vorige succesvolle real-life-serie The Osbournes. Al is vader Tommy een andere man dan Ozzy en maken de Rich Girls het niet zo bont als anarchistische Kelly en haar broer Jack. Hoewel Jaime hysterische trekjes vertoont. ,,Rijk of niet, we hebben allemaal onze problemen en net als gewone mensen zijn we niet altijd gelukkig'', aldus Ally Hilfiger.

MTV, maandag t/m vrijdag,

21.00-21.30u.