Polen schurkenstaat?

Abram de Swaan besprak (Z, 20 december) de democides van de twintigste eeuw. Als `schurkenstaat' voert hij ook Polen op met 1,5 miljoen Duitsers op zijn geweten. Ik mag hopen dat dit een misverstand is.

Na 1945 vonden, met instemming van de geallieerden, massale deportaties plaats van volks-Duitsers uit Midden- en Oost-Europa. Ongeveer 13 miljoen mensen werden verdreven. Deze etnische zuiveringen gingen met veel geweld gepaard. Ongeveer 1,5 miljoen Duitsers verloren het leven. Het gaat mij te ver om van staatsgeweld te spreken: vele individuele rekeningen werden vereffend. En Polen was niet de enige: deze misdaden vonden ook plaats in Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië, de Sovjet-Unie enz. Overigens is het tot veroordelingen van daders nooit gekomen. De Heimatvertriebene bleven alleen met hun verdriet. Zelfs de Duitse overheid zat met deze groep in de maag.