Onderzoek onder druk

Twijfels aan wetenschappelijke integriteit in 2003:

april: VU beëindigt contract van twee klinisch psychologen omdat ,,zij niet hebben voldaan aan de strenge integriteitseisen die de VU hanteert ten aanzien van door derden gefinancierd onderzoek.'' (NRC Handelsblad)

september: Hilda Verwey-Jonker Instituut wordt beticht van partijdigheid en belangenverstrengeling inzake onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer naar integratiebeleid.

oktober: Universitair Medisch Centrum Utrecht ontdekt dat een hoogleraar leverkunde heeft verzwegen dat hij persoonlijk geld ontving van een bedrijf dat apparatuur voor zijn wetenschappelijk onderzoek leverde.

november: Academisch Medisch Centrum in Amsterdam beticht financier Organon van manipulatie van een onderzoek naar een anticonceptiepil. (Argos, VPRO-radio)

november: Onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam blijken banden te hebben met Dexia Bank (Legio Lease). In juni 2002 herriep de EUR een eerdere negatieve studie over Legio Lease. (Vrij Nederland)