`Obligaties terugkopen'

De Italiaanse bank Capitalia, waarin ABN Amro een belang van 9 procent heeft, overweegt obligaties, effecten met een vaste rente, van Parmalat terug te kopen van particuliere beleggers. De bank hoopt daarmee het vertrouwen in investeringen in de Italiaanse industrie terug te winnen, zo liet ze gisteren weten.

De uitvoering van het plan gaat Capitalia 50 tot 60 miljoen euro kosten. Ook kleine beleggers die investeerden in obligaties van de teloorgegane bedrijven Cirio (voeding) en Giacomelli (sportwinkels) krijgen hun geld terug.

Capitalia ligt al enige tijd onder vuur wegens zijn nauwe betrokkenheid bij de financiële problemen bij enkele Italiaanse ondernemingen. ABN Amro heeft zijn partner inmiddels om uitleg gevraagd.

Voor obligatieplaatsingen van Parmalat, Cirio en Giacomelli die Capitalia begeleidde, krijgen gedupeerde beleggers al hun geïnvesteerde kapitaal plus rente terug. Voor de overige obligaties zal het uitgekeerde bedrag de helft van de nominale waarde bedragen. Het plan bevindt zich nu nog in de studiefase, stelt Capitalia. Eerder deze week noemde de ex-financieel directeur van Parmalat, Tonna, ABN Amro toen hij justitie een beeld schetste van de relaties tussen Parmalat en de betrokken banken.