Moordenaar niet uitgeleverd

. Een man die bij verstek tot 21 jaar wegens moord is veroordeeld in Italië en in Nederland is gedetineerd, wordt niet aan Italië uitgeleverd. Dat zegt een woordvoerder van het openbaar ministerie in Amsterdam.

Leeftijd en nationaliteit van de man zijn volgens het OM niet duidelijk. Hij bedient zich van verschillende aliassen en zou 36 jaar oud zijn. Vorig jaar is hij aangehouden wegens een geweldsdelict in Amsterdam. Hij zit nog steeds vast, maar nu omdat België om zijn uitlevering heeft verzocht wegens moord.

Gisteren besloot de rechtbank van Amsterdam dat uitlevering van de man aan Italië niet toelaatbaar is omdat hij in Italië geen mogelijkheid meer heeft om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling. Volgens de Italiaanse autoriteiten heeft de verdachte zijn recht op beroep verspeeld omdat hij voor zijn berechting op de vlucht is geslagen. Nederland kan op grond van internationale afspraken echter alleen tot uitlevering over gaan indien de mogelijkheid tot beroep aanwezig is.

De man, die zich onder meer heeft bediend van de naam Youssef, is in Italië veroordeeld tot een celstraf van 21 jaar wegens het om het leven brengen van iemand met 27 messteken. Hij ontkent dat hij ooit in Italië is geweest. Volgens officier van justitie F.Dekkers komen zijn vingerafdrukken echter overeen met die welke zijn aangetroffen in Italië op de plaats waar het delict is gepleegd.

In België wordt hij gezocht in verband met de gewelddadige dood van een bejaarde vrouw. In maart 1999 werd zij aangetroffen in een woning in Brussel. Haar hoofd was met tape omwikkeld.

Hij is aangehouden omdat hij op de Amsterdamse Zeedijk met een mes had gezwaaid en iemand enkele sneden in zijn hand toegebracht. Daarbij werd van het slachtoffer een vingertopje afgeslagen, zegt zijn advocaat, H.Bakker.

In principe zou hij aan België kunnen worden uitgeleverd, zegt Bakker, omdat België hem wil vervolgen, en niet zoals Italië alleen maar zijn straf wil laten uitzitten. ,,Maar wordt hij in België berecht, dan kan hij daarna niet aan Italië worden uitgeleverd'', aldus Bakker.