Krakers voor de buisbios

Bruce Almighty en Basic zijn de twee films die op dit moment het meest gehuurd worden in de Nederlandse videotheken. De eerste film is een komedie waarin Jim Carrey een tijdje als God door het leven gaat. De tweede een militaire thriller met Samuel Jackson en John Travolta. Komedies en thrillers zijn de meest geliefde genres voor een avondje buisbios.

Bruce Almighty en Basic zijn niet de meest geslaagde voorbeelden in hun soort. De een is te flauw en de ander te ingewikkeld.

Op de Nederlandse versie van de dvd van Basic, geregisseerd door John `Die Hard' McTiernan is als extra alleen het commentaarkanaal van de regisseur opgenomen. Dat biedt niet veel extra inzichten in deze Rashomon (een verhaal uit verschillende gezichtspunten verteld) meets The Usual Suspects (verrassende plotwendingen) meets A Few Good Men (militaire erecodes).

Aangezien het verkrijgen van regiovrije dvd-spelers niet meer zo'n half-illegale, onder-de-toonbank-achtige bezigheid is als een paar jaar geleden, verdient het de aanbeveling eens wat verder te kijken dan de neus lang is naar de Amerikaanse dvd-uitgave van de film. De audiotrack is hetzelfde, McTiernan praat alsof hij de film zojuist ook voor het eerst gezien heeft, maar ook opgenomen is een interview met scenarioschrijver James Vanderbilt die aan de hand van alternatief beeldmateriaal nog eens uitlegt wat er precies in de jungle van Panama is gebeurd. Maar goed, je kunt je ook weer afvragen of de film wel zó goed is dat je dat allemaal wilt weten.

Jim Carrey als God, is op zich al zo'n komisch concept dat je begrijpt dat regisseur Tom Shadyac zich erg heeft ingehouden om Carrey niet met de film op de loop te laten gaan. Maar Shadyac is geen Peter Weir die Carrey in The Truman Show mooi ingehouden regisseerde. Dus is Bruce Almighty wat saai – op de tv-reclamescène na waarin Bruce ontdekt dat hij almachtige krachten heeft en op de muziek van `I've got the power' (doef doef doef) de brandputten orgastisch laat exploderen. En de extra's, de extra gesneuvelde, extra-lange, alternatieve, afgewezen scenes die op de dvd staan, die zijn hilarisch. Vooral die waarin God Morgan Freeman op z'n Harry Potters verschijnselt en verdwijnselt. En je snapt dat het allemaal te veel werd. Was die film maar een heel klein beetje meer uit de hand gelopen. Het is per slot van rekening niet elke dag dat iemand even God mag zijn.

Bruce Almighty en Basic

Films

Extra's