Interviews

Jet Ambagts, werkt bij klantenservice energiebedrijf

,,Ik rook mijn sigaretten vanaf 1 januari buiten en gooi de peuken binnen in een asbak. Ik werk hier pas vanaf 9 december. Op een van mijn eerste werkdagen hing op de lift een artikel waarin stond dat de politie boetes ging uitdelen aan peukweggooiers op de Westblaak. Door die dreiging van een boete voel je je als een paria behandeld. Buiten roken is niet erg comfortabel. Maar ik steek er geen sigaret minder door op. Ook niet als het straks gaat vriezen.''

Christy van Dam, administratief medewerker

,,Vóór 1 januari hadden we om de drie verdiepingen een rookkamer. Nu moeten we naar een speciale ruimte bij de parkeergarage. Ik zit op de twaalfde verdieping en moet een flinke wandeling afleggen om te roken. Vóór het rookverbod rookte ik een pakje per dag. Dat zijn minstens vijf sigaretten minder geworden, doordat ik nu alleen nog in de pauzes rook. Ik ben er te veel tijd mee kwijt. Het voelt alsof je als roker in een verdomhokje wordt gestopt.''

René Paardekam, werkt in een horecagelegenheid

,,Vóór 1 januari stak ik mijn sigaret op in de eetzaal. Rokers en niet-rokers zaten door elkaar. Nu staan tijdens elke pauze wel tien medewerkers bij de personeelsingang te roken. Op zich wel gezellig. Dat is dan ook het enige positieve dat ik in het buiten roken zie. Niet-rokende collega's vinden het minder gezellig als ik weer naar buiten ga. Koud heb ik het gelukkig niet zo snel. Met min 10 graden sta ik ook buiten. Mij krijgen ze niet klein.''