Hester Carvalho wint Popprijs

Hester Carvalho, popjournalist van NRC Handelsblad, heeft gisteravond op het Noorderslag Seminar in Groningen de tiende Pop Pers Prijs gewonnen. Die prijs wordt elk jaar op initiatief van het Nationaal Pop Instituut uitgereikt om de kwaliteit van de Nederlandse popjournalistiek te verhogen en bestaat uit onder meer een geldbedrag van 2500 euro en een stipendium van 5000 euro bestemd voor een speciaal project. De journalist wist nog niet wat ze met dat bedrag ging doen. ,,Misschien een muzikale reis maken.'' Het is voor het eerst dat een vrouw de prijs wint, zo merkte de winnares op in haar dankwoord. Carvalho beschreef daarin haar rol als vrouw in het door mannen gedomineerde vak: ,,Vooral rappers kijken nogal eens vreemd op.''

De jury, met Henk Hofstede van The Nits, Melkweg-directeur Cor Schlösser, publicist Paul Scheffer, George Kops van auteursrechtenorganisatie BUMA en 'popprofessor' Tom ter Bogt, kende de prijs aan Carvalho toe mede wegens haar talent om popmuziek te verbinden met mode. ,,Carvalho ziet het, noteert het en publiceert het, terwijl de couturiers nog midden in een winterslaap zitten,'' aldus het juryrapport. Ook de mild ironische en opbouwende toon van haar recensies, haar vermogen tot voorspellen, analyseren en het leggen van grote verbanden en haar schrijfstijl werden geloofd.

De drukbezochte uitreiking in De Oosterpoort onderstreepte Kops' woorden dat ,,niets zich beter leent voor emoties en discussies dan popjournalistiek.'' Even daarvoor werd er door een van de vele forums op het Seminar druk gediscussieerd over de stelling van inleider Flip van der Enden, dat popjournalisten te veel aan het handje lopen van de platenindustrie. Menno Pot van de Volkskrant meent dat hij nog altijd zelf de streep zet. Gert van Veen, voorheen van de Volkskrant en nu van het gesponsorde ID&T Magazine, zat er niet mee: ,,Ik ben naar Underworld in Japan geweest, betaald door de platenmaatschappij en Japan Airlines, en ik ben bevriend met Underworld-zanger Karl Hyde. Toch heb ik een goed verhaal gemaakt.''

    • Jacob Haagsma