`Hema' in de horeca

Makelaars manipuleren. De bemiddelaars tussen schaarste op de woningmarkt en ruimte in de eigen portemonnee beïnvloeden de woningmarkt. De voormalig, maar nu niet altijd meer, beëdigde behulpzamen huizenhandelaars halen af en toe een huisje van het schap, plakken er een nieuw wikkeltje op, eventueel een ander prijsje en: geheel vernieuwd vooraan in het schap. Een z.g.a.n. verbouwd aanbod.

Apen doen het beter dan analisten. Voor de vierde keer presteerde een selectie beursfondsen, gekozen door een aap beter dan de Amsterdamse beursindex. Er komt een vijfde keer want beide bedreigde soorten weten van geen uitstappen.

Uw toekomst is bij D66 in goede handen. Dat vond oprichter Hans van Mierlo. Maar niet voor Gerlach Cerfontaine. Angst voor een pensioengat weerhield hem van een ministerschap. En dus bleef hij als chef van Schiphol. Neerlands eigen gaatje in de ozonlaag.

De prijzen in de horeca. De horecabranche, die veel schenkt, soms tilt en slecht rekent, probeert klanten weer te laten terugkeren in de kroeg, nadat aldaar door een prijzige introductie van de euro de gulden onvergetelijk werd. Met een oud concept: de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij. Eén euro voor een biertje, wijntje of fris. Een terugbetalingsregeling.

Een langzame dood wenste een van de aangehouden roergangers van Parmalat de pers toe. Zijn landgenoten doen zich – ter ondersteuning – extra te goed aan de zuivelproducten van het noodlijdende bedrijf. Nederlanders keerden zich af van Albert Heijn toen het bij Ahold niet meer boterde. Toen pompte AH met miljoenen euro's reclamegelden extra leven in de dagbladen. Laat de kleintjes tot ons komen.

Het nut van het algemeen hoeft niet langer onder het bedrijfsleven te worden verdeeld. De Energieraad vindt het beter wanneer private partijen voorlopig met hun handen afblijven van de energiesector. Te veel risico. Pas op hoogspanning!

Ode goes America! Het blad dat zweeft tussen mens en maatschappij wil ook in de nieuwe wereld de maatschappij gaan verbeteren. Hard nodig. Eerdere Nederlandse investeringen hebben het uitzicht op maatschappij en kaspositie er niet fraaier op gemaakt.

Is het najaarsakkoord een draagvlak? Vakbondsbonzen, CDA-kamerlid Verburg en minister De Geus hebben verschillende exegeses. Bejaarden en zieken zijn duidelijker. Ze zeggen massaal de duurder geworden thuiszorg op. Hun draagvlak wordt onbetaalbaar. De samenleving: niet maakbaar, minder zorgzaam, maar wel goedkoper.