Haven-CAO's niet volgens akkoord

Twee nieuwe CAO's in de Rotterdamse haven staan op gespannen voet met het bijna twee maanden geleden gesloten Najaarsakkoord over het bevriezen van de lonen. Door het systeem van de automatische prijscompensatie, waarin de lonen evenveel stijgen als de inflatie in het afgelopen jaar, gaan werknemers in de haven er per 1 januari toch op vooruit. Dat was niet de bedoeling van het akkoord.

,,De automatische prijscompensatie wordt in de haven achteraf betaald. De prijscompensatie over 2003 vindt dus plaats in 2004'', zegt onderhandelaar R. Wennekes van FNV Bondgenoten. In de meeste CAO's buiten de haven stijgen de lonen al aan het begin van het jaar met de verwachte inflatie.

De automatische prijscompensaties die vóór het Najaarsakkoord zijn afgesproken, vormen geen probleem. Maar vaak sluiten de werkgevers en de werknemers in de haven pas achteraf het definitieve akkoord over de inflatiecorrectie. Donderdag is in de fruithaven bij het overslagbedrijf Seabrex afgesproken dat de lonen per 1 januari, per 1 juli en per 1 januari 2005 steeds met 1 procent omhoog gaan. Ook bij havenpool SHB gaan de lonen omhoog.