Hangerig?

Grote oorbellen blijven populair, ook al werden ze aanvankelijk als lellebellerig gezien, hoort Renzo Verwer. ,,Maar voor mannen vind ik het niks'', zegt een draagster.

,,Vroeger mocht ik ze niet van mijn vader, hij vond ze ordinair. Intellectuele achtergrond, NRC, je kent dat wel. Laatst zag ik deze bij Hennes & Mauritz voor twee euro en dacht: `wauw, de grootste, die wil ik hebben! En mijn vader vindt ze geweldig.'' Sabrina Sauer (23 jaar, afgestudeerd in film en televisiewetenschap, administratief medewerkster bij SKB) draagt twee metalen, zilverkleurige, dunne oorringen van 8,2 centimeter in doorsnee.

,,Ik voel me kaal zonder oorbellen. Ik raakte er laatst één kwijt en ben onmiddellijk nieuwe gaan kopen.'' Aldus Bregtje Bos (22, studente theaterwetenschap, serveerster bij Café Restaurant Amsterdam). Ze heeft 9,2 centimeter lange hangers in, bestaande uit vijf slierten van metalen vulpenachtige punten, afgewisseld met zwarte staafjes.

Beide vrouwen dragen hun oorbellen met trots. Sabrina: ,,Ik draag deze vaak, vooral als ik uitga. Dan wil ik je je toch mooi maken: je haar opsteken, make-up op, mooie oorbellen in. Het is weinig politiek correct om jezelf tot kijkobject te maken, maar ik vind het soms erg leuk.'' Bregtje: ,,Ik word eraan herkend, zeker tijdens mijn werk. Het spleetje tussen mijn tanden was altijd mijn handelsmerk, maar nu ook mijn oorbellen! Ik heb een grote bos haar, als ik geen grote hangers indoe, vallen ze niet op.''

Sabrina: ,,Ik was altijd al gefascineerd door grote oorbellen, en ik mocht als kind nooit gaatjes. Toen ik een jaar of elf was, heb ik stiekem gaatjes laten schieten, en direct enorme, felgekleurde knotsen gekocht. Grote oorhangers waren hét modebeeld van de jaren tachtig; bij bijvoorbeeld de Dolly Dots, Bananarama en Frizzle Sizzle. Nu zie je ze weer veel in de R&B-muziek – van die diva's met van die grote sieraden: kettingen, armbanden, ringen en oorbellen. Het is een beetje protserig. Ook Jennifer Lopez draagt enorme oorbellen.''

Bregtje: ,,Ik mocht pas na mijn tiende gaatjes; ik was jaloers op mijn zus die al eerder mocht. Een aantal jaren terug waren heel kleurige oorbellen en gouden knopjes in de mode, maar dat vond ik niks. Ik houd van eenvoud. En toen iedereen – van zeg maar 15 tot 25 jaar – die grote ringen ging dragen, was voor mij de lol daarvan af.'' Sabrina: ,,Laatst had ik een paar felgekleurde ringen gekocht gekocht, maar zag dat Dewi van Idols ze ook droeg. Bah! Toen hoefden ze voor mij niet meer. Maar ik heb een oplossing gevonden: ik doe nu een roze én een gele ring in! Ik draag graag fleurige kleding, felle kleuren, armbanden met kleurtjes en zo. Heerlijk vrolijk, kinderlijk bijna, en ik krijg er ook wel mannelijke aandacht door. Een oudere tante zei laatst over mijn oorbellen: `Van mijn dochter zou je zo de straat niet op mogen!' Vreemd genoeg worden ze gezien als ordinair, maar ik vind ze pas ordi als ik er een tijgervel bij aantrek, en mijn haar gigantisch blondeer.”

Bregtje: ,,Soms vragen mensen mij of die hangers geen pijn doen. Nee hoor! Ik vind het wel lekker dat ze tegen m'n nek aankomen, vooral als het waait – en dat gerinkel is wel gezellig. Oorbellen bij mannen vind ik overigens maar niks. Ordinair.'' Sabrina: ,,Het is zo ijdel, en dat vind ik niet leuk aan mannen, het is niet mannelijk. Bij oudere vrouwen vind ik grote oorbellen wél heel leuk. Goed dat ze nog aandacht aan hun uiterlijk besteden. Al is dat misschien wel het rare idee van: `als je jezelf respecteert, zorg je goed voor je uiterlijk'. Wanneer je je helemaal op je gemak voelt, besteed je wellicht juist weinig tijd daaraan.''