Goedkope Roemeense sigaretten via internet

Roken wordt zo duur dat rokers op zoek gaan naar goedkope sigaretten op internet. Via Spaanse websites zijn er Roemeense Marlboro's te krijgen.

Goedkope sigaretten bestellen via internet is heel eenvoudig. Surf naar de Spaanse website www.cigarom.com en klik een van de achttien afgebeelde sigarettenpakjes aan, geef aan hoeveel er besteld moet worden en maak het geld over naar Cigarom, op een Nederlandse rekening bij de Postbank. Nadat het geld is binnengekomen, worden de sigaretten per post verstuurd vanuit Roemenië, een land buiten de Europese Unie. Volgens de website duurt dat twee tot zes dagen.

Roken wordt na een accijnsverhoging per 1 februari weer duurder. De kans is groot dat de roker zich al snel naar de internetsites van cigarom.com of yesmoke.com `googlet' en ontdekt dat zijn vertrouwde merk voor veel minder geld ook nog thuisbezorgd kan worden. Een rondgang langs verschillende sigarettenwebsites leert dat veertig sigaretten (twee pakjes) `Marlboro rood', het best verkochte merk ter wereld, via het Zwitserse internetbedrijf Yesmoke 2,99 Amerikaanse dollar (2,36 euro) kosten, inclusief verzendkosten, en bij Cigarom 4,52 euro. Omdat de sigaretten van buiten de Europese Unie komen, leidt dat tot een fors verschil met de Nederlandse winkelprijs van 6,60 euro (en 7,80 euro na 1 februari).

Het loopt storm, zegt Dennis de Groot van het in Roemenië gevestigde bedrijf Cigarom. ,,In korte tijd heb ik al zeker duizend bestellingen binnen en dat zie ik nog wel meer worden.'' In totaal rookte Nederland in 2002 16,8 miljard sigaretten, zo telde het voorlichtingsbureau van de Nederlandse tabaksindustrie BVT. Cijfers over 2003 zijn nog niet bekend.

De Nederlandse douane is minder enthousiast. ,,Het is smokkel'', zegt Kees Nanninga, woordvoerder afdeling douane van het ministerie van Financiën. Iedere Nederlander mag van buiten de Europese Unie maximaal tweehonderd sigaretten vrijelijk invoeren, dus zonder accijns en invoerrechten te betalen. Dat heet reizigersvrijstelling. Maar dan is het wel ,,zelf kopen, meenemen en roken'', zegt Nanninga. ,,Overtreedt men die regels, dan is het smokkel en dat is verboden.'' Dan moeten er invoerrechten, BTW en accijns over worden betaald. Het gaat om grote belangen: in de rijksbegroting voor 2004 is een bedrag van 2,1 miljard euro ingeruimd voor inkomsten uit accijns en BTW op tabak.

De Nederlandse douane probeert deze internethandel dan ook hard aan te pakken. Zodra de sigaretten per post worden verstuurd en de verzending een handelskarakter heeft, mag de douane de pakjes uit de post vissen en in beslag nemen. ,,Wij hebben zo onze manieren om de pakjes te herkennen'', zegt Nanninga. ,,Dat kan met een scan maar ook door speciaal opgeleide tabakshonden.''

De douane mag niet zomaar alle sigaretten in beslag nemen, zegt De Groot van Cigarom met artikel 29 van de communautaire regeling douanevrijstelling in de hand, een verordening van de Europese Unie. Daarin wordt een uitzondering gemaakt: sigaretten sturen van een particulier van buiten de Europese Unie naar een particulier in een lidstaat mag als het maar niet om handel gaat, als het maar maximaal vijftig sigaretten zijn en als de de verzendingen `incidenteel' zijn. ,,Als ze in bijvoorbeeld Roemenië netjes worden gekocht in een winkel en vervolgens worden opgestuurd naar de particulier mevrouw Pietersen in Nederland, dan mag dat. Ook al zou zij drie keer per week zo'n buspakketje ontvangen. Wij zijn alleen maar een administratiekantoor'', zegt De Groot, een van de vier Nederlanders die achter Cigarom zitten.

Brian Mulier, douanespecialist bij het advieskantoor Deloitte, ziet een gat in de wet. ,,Het mag als er geen factuur bij zo'n zending zit'', zegt Mulier. ,,Ook mag uit niets blijken dat het om handelswaar gaat. Als bijvoorbeeld 26 verschillende Roemenen ervoor zorgen dat iemand in Nederland iedere week vijftig sigaretten ontvangt, dan kan van iedere verzending gesteld worden dat deze een incidenteel karakter heeft. Daar kan de douane niets aan doen. Die Nederlander hoeft dus ook geen Nederlandse accijns te betalen.''