Goedkeuring voor emissie Hagemeyer

De aandeelhouders van Hagemeyer hebben het reddingsplan voor het noodlijdende handelshuis goedgekeurd. Hagemeyer kan nu voor 460 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven.

De bestaande aandeelhouders zien hun belang daarmee verwateren tot 22 procent, maar krijgen wel voorrang bij de uitgifte van de nieuwe aandelen, die voor 1,20 euro per stuk aangeboden worden, terwijl ze op de beurs 2,28 euro waard zijn. Goedkeuring van het reddingsplan was, volgens vertrekkend bestuursvoorzitter Rob ter Haar, ,,cruciaal voor het voortbestaan van Hagemeyer''.

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering, gisteren in Amsterdam, was al vanaf het begin duidelijk dat een meerderheid zou instemmen met het voorstel. De Stichting Administratiekantoor Preferente Aandelen Hagemeyer, houdster van 25,7 miljoen stukken, beschikte over ruim tweederde van het op de vergadering vertegenwoordigde aandelenkapitaal en stemde voor.

De stichting, die de aandelen beheert van ABN Amro en de Rabobank, heeft een belang van 19 procent in Hagemeyer. De andere aanwezige aandeelhouders – van wie ook een ruime meerderheid het reddingsplan steunde – kwamen samen niet verder dan 10 procent. De stichting had in het verleden slechts voor 1 procent stemrecht, maar schrapte die bepaling enkele weken geleden, met toestemming van Hagemeyer, uit haar statuten, zodat ze nu wel voor 19 procent stemrecht kon uitoefenen.

,,Vlak voor de wedstrijd de spelregels veranderen'', noemde directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat gisteren. De stichting handelde slechts ,,in het belang van de onderneming'', reageerde Simon de Bree (ex-DSM), de voorzitter van het stichtingsbestuur, waar verder Joep Brentjens (ex-VNU) en Rob ter Haar in zitten.

De Vries noemde de stichting een ,,beschermingsconstructie'', waarmee Hagemeyer zich verzekerde van een gunstige uitslag van de stemming. President-commissaris Jan Kalff (ex-ABN Amro) ontkende dit, maar gaf wel toe te hebben willen voorkomen dat het lot van de onderneming zou afhangen van een ,,toevallige minderheid'' op de aandeelhoudersvergadering.

Behalve het reddingsplan werden gisteren ook de uitgifte van 150 miljoen euro aan obligaties en de benoeming van Wiet Pot in de raad van bestuur goedgekeurd. De voormalig Goldman Sachs-bankier blijft een half jaar bij Hagemeyer en ontvangt daarvoor een salaris van 500.000 euro en een bonus van minimaal 150.000 en maximaal 450.000 euro.