Geen wonder dat er weinig geloof in Europa bestaat

`Euro kan beter weer worden afgeschaft', `Europese aanbesteding werkt niet', `Eurotop over grondwet mislukt'. Drie koppen in deze krant waarbij je je afvraagt of Nederland zó nog langer moet doorgaan in de Unie.

Neem de euro. Het monetaire nut van de euro is nooit overtuigend aangetoond. Hij had vooral een breekijzerfunctie ter verbroedering van de Europese volkeren. Mislukt. We denken in guldens en we praten in guldens. Een soort onbedoeld chauvinisme. Voor ons gevoel wordt het leven door de euro steeds duurder. Dat komt omdat we hem blijven vergelijken met de gulden van 2001.

De Europese Aanbesteding. Een aanfluiting, zegt Rein Zunderdorp op een nette manier (NRC Handelsblad, 9 december). Het is nog erger dan Zunderdorp schrijft.De ontmoediging om in te schrijven is zó groot dat in sommige branches slechts een handjevol tender-deelnemers overblijft. En dan is een kartel gauw gevormd. Ook mislukt dus.

En wat betreft de mislukte top. Ach, het Eerste Groot Frans-Duitse Rijk is al min of meer een feit. We hadden naar Freddie Heineken moeten luisteren met zijn Nieuwe Europese Kaart. Daarop telde Europa zo'n 80 landen met elk 5 miljoen inwoners. Volstrekt onuitvoerbaar, maar het ging hem om de achterliggende boodschap: zonder gelijkwaardigheid geen Europa.

Wat opvalt is dat de regering nauwelijks moeite meer doet ons ervan te overtuigen dat Europa goed is voor Nederland. Waarschijnlijk gelooft zij er zelf ook niet meer in.