Friesinger legt basis voor titel

Vorig jaar won Anni Friesinger drie van de vier afstanden op de EK allround. Op de afsluitende vijf kilometer moest de Duitse haar landgenote Claudia Pechstein laten voorgaan. Ook gisteren, op de openingsdag van de EK, was Friesinger ongenaakbaar (39.28 seconden). Na één afstand legde ze de basis voor titelprolongatie.

In vergelijking met vorig seizoen viel er bij de vrouwen één nieuw feitje te noteren: Wieteke Cramer nestelde zich op de sprint tussen de twee Duitse toprijdsters in met een acceptabele tijd van 39.53. Daarmee riep de Friezin herinneringen op aan de EK in Baselga di Piné, waar ze in 2001 verrassend derde werd. Daarna raakte ze overtraind en kreeg ze de ziekte van Pfeiffer, waardoor ze twee jaar stilstond in haar ontwikkeling. Ondertussen wilde geen sponsorploeg haar opnemen en moest ze via het KNSB-opleidingsteam de weg terugvinden naar de top. Wellicht dat Cramer nu kan solliciteren naar een `profcontract'.

Cramer had niet verwacht dat ze onder de veertig seconden zou kunnen blijven, zeker niet na een matige start. Ze reed een persoonlijk record en stelde haar doelstelling bij: geen plaats bij de eerste tien, maar bij de beste zes.

Renate Groenewold had ruim een seconde meer nodig dan Friesinger en sprak over een normale marge, maar tevreden kon ze er niet mee zijn. Gretha Smit verbeterde haar persoonlijk record op de 500 meter, maar met 42.69 verloor ze al veel terrein voor een topklassering.