Fedja van Huêt naar Toneelgroep Amsterdam

Acteur Fedja van Huêt stapt per 2005 over van ZT Hollandia naar Toneelgroep Amsterdam (TA). Dat heeft de laatste gisteren bekendgemaakt. Van Huêt is momenteel te zien in de tweede Pietje Bell film en het toneelstuk Bitterzoet en zal later dit seizoen de hoofdrol spelen in Richard III. Van Huêt speelde de hoofdrol in de met een Oscar bekroonde film Karakter. Hij kreeg een Gouden Kalf voor zijn dubbele hoofdrol in de film Amnesia. Vorige maand maakte zijn Hollandia-collega's Chris Nietvelt en Frieda Pittoors al bekend dat ze naar Toneelgroep Amsterdam gaan. Hollandia loopt leeg omdat leider Johan Simons per 2005 naar Gent vertrekt. TA zoekt nieuwe acteurs, om meer en flexibeler te kunnen spelen, en om het verlies van toonaangevende acteurs als Pierre Bokma en Lineke Rijxman op te vangen. Zij kondigden vorige maand hun vertrek aan uit onvrede met het beleid van directeur Ivo van Hove. Ook Hans Kesting kondigde toen zijn ontslag aan, maar hij bedacht zich.