Debat over de gedode Irakees

Ik zou alles precies zo opnieuw doen. De veiligheid van mijn mariniers stond en staat voorop. Ook daarom ben ik ervan overtuigd dat het onderzoek mij uiteindelijk zal vrijpleiten. (Sergeant-majoor Erik O. in De Telegraaf, 8 jan)

De situatie waarin is geschoten, lijkt niet zo dreigend te zijn geweest dat gericht schieten gerechtvaardigd was. (J. de Jong, woordvoerder openbaar ministerie, 5 jan)

Nederland is zo'n onmilitair land dat de minste of geringste problemen met troepen overzee direct tot paniek en opschudding leiden. (TV-recensent Hans Beerekamp, NRC Handelsblad, 6 jan)

De centrale vraag blijft of de militair gericht had mogen schieten. (J. de Wijkerslooth, procureur-generaal van het OM, 7 jan)

Justitie heeft behoorlijk bakzeil gehaald. Er is te voorbarig en onzorgvuldig gehandeld. (Wim van den Burg, militaire vakbond AFMP/FNV, 7 jan)

Mijn cliënt heeft inderdaad twee keer geschoten. Een keer in de lucht en een keer links op de grond. Hij heeft niet gericht geschoten op een persoon. (Advocaat Geert-Jan Knoops, 7 jan)

Ik breng u de waardering over namens de Nederlandse regering. U bent hier bezig onder moeilijke omstandigheden een rechtsstaat op te bouwen. (Premier Balkenende in Irak, 8 jan)

Ik ben me er volledig van bewust dat de militairen in Irak zwaar werk doen onder moeilijke omstandigheden, maar we hebben een geweldsinstructie en als die vrij grondig wordt overschreden, dan heeft het OM alle reden om iemand te vervolgen. (Minister Donner van Justitie in Trouw 9 jan)