De grootste lichtbak van Nederland staat in Rotterdam

Heet het geneeskunde of geneeskunst? Soms liggen wetenschap en kunst niet ver van elkaar.

Op de tentoonstelling `Mensbeeld, kijk naar je eigen' in het Natuurmuseum Rotterdam is het onderscheid tussen die twee zowat verdwenen. De bezoeker komt er een reusachtige lichtbak ('de grootste van Nederland') tegen waarop door middel van honderden aan elkaar gelegde röntgenfoto's een compleet gezin te zien is. Moderne kunst uit de operatiekamer.

Maar er is meer. De Engelse kunstenaar Andrew Carnie studeerde scheikunde, psychologie en zoölogie en studeerde daarna af aan de kunstacademie. Nu combineert hij al zijn kennis en maakt surrealistische ruimtelijke voorstellingen van zenuwcellen in de hersenen. Zijn installatie `Magic Forest' laat de ontwikkeling, verspreiding en organisatie van neuronen in het groeiende brein zien. Het gaat Carnie vooral om de verwondering over het mysterieuze brein, waarbij structuur en functie synoniem zijn.

Veel praktischer is het werk van de Nederlandse kunstenares Ilse Wielage. Zij maakt realistische anatomische tekeningen die gebruikt worden voor de instructie van studenten geneeskunde.

Mensbeeld, tot en met 18 april in Natuurmuseum Rotterdam, www.nmr.nl