Corey Harris

Zoals de titel Mississippi to Mali al suggereert grijpt gitarist/zanger Corey Harris op zijn zesde cd sterk terug naar de landelijke blues van vóór Howlin' Wolf en John Lee Hooker. In de Westafrikaanse opnamen met collega Ali Farka Touré overheerst een relaxte sfeer en blijft de muziek op behoorlijk niveau. De stukken met de Rise Star Fife and Drum Band uit Mississippi daarentegen klinken zo gewild primitief dat je gaat denken aan de Nikkelen Nelis-persiflage van wijlen cabaretier Wim Zonneveld. Dat de melodie van `Back Atcha' door dit bandje gecomponeerd zou zijn is flauwekul: het stuk is al bijna tachtig jaar oud en werd vastgelegd door tientallen musici, onder wie Robert Johnson, Skip James en de Ier Van Morrison. Dat deze cd toch nog een voldoende haalt is te danken aan `.44 Blues' en `Catfish Blues' die onder andere titels deel uitmaakten van het repertoire van de grote Muddy Waters.

Corey Harris: Mississippi to Mali (Rounder RRCD 3198, distr. Munich)