Chocolade-hazelnotentaart

Op de markt had ik verse ramboetans gekocht en die leken me een perfecte keuze voor verwerking in deze chocoladetaart. U kunt er natuurlijk andere verse vruchten van het seizoen voor in de plaats gebruiken. Mooie, sappige en net rijpe peren, verse lychees of partjes sinaasappel gaan stuk voor stuk ook goed met chocolade samen. Bereid ze zoals de ramboetans op de hieronder beschreven manier.

Maak eerst het garnituur. Pel de ramboetans en doe ze in een kom. Giet er het sinaasappelsap en 2 eetlepels van de sinaasappellikeur over. Dek de kom af en laat ten minste 30 minuten of tot aan een dag marineren.

Rol het korstdeeg uit tot een cirkel die groot genoeg is om er een taartvorm van 23 centimeter doorsnee mee te bekleden. Prik de bodem hier en daar in met een vork en zet 30 minuten in de koelkast terwijl u de vulling voor de taart maakt.

Leg de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze circa 5 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven. Laat de noten even afkoelen en maal ze dan in een keukenmachine tot fijn kruim. Schep het kruim over in een kom en zet weg. Rasp de chocolade met een grove rasp en zet weg.

Veeg de kom van de keukenmachine schoon en doe er de suiker, boter en het sinaasappelraspsel in. Draai tot een licht en romig mengsel. Voeg de eieren toe en draai weer tot alles goed gemengd is. Voeg het hazelnootkruim, de geraspte chocolade en de resterende 2 eetlepels van de sinaasappellikeur toe en draai tot alles gemengd is.

Schep de vulling in de gekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad uit met een spatel. Zet 25 tot 30 minuten in de op 200° C voorverwarmde oven, of tot de vulling stevig is. Neem de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen.

Snijd de taart in punten, schik er een paar ramboetans naast en lepel wat van hun marinade om de taart. Garneer met een toefje geklopte slagroom.