China ontslaat 45.000 agenten wegens wangedrag

China heeft bijna 45.000 politieagenten ontslagen wegens slecht gedrag, corruptie, machtsmisbruik en andere overtredingen. Het massale ontslag maakt deel uit van een al vier maanden aanhoudende campagne die het politieapparaat moet zuiveren van grootschalig wangedrag.

Volgens het Chinese persbureau Xinhua is de campagne het gevolg van een oproep van China's president Hu Jintao die in juli ,,groot alarm'' sloeg naar aanleiding van een belastend rapport over het functioneren van het Chinese politieapparaat.

Vorig jaar werden al ten minste 259 politiemannen en -vrouwen die werden betrapt op onoorbaar gedrag uit hun functie gezet. Ook zij zouden niet hebben voldaan aan de `Vijf Verbodsbepalingen' van het Chinese ministerie van Openbare Veiligheid. Tot die bepaling behoren: niet gokken, niet drinken tijdens het werk, niet rijden onder invloed, geen wapens op zak onder invloed, geen wapens buiten werktijden. Bepalingen die het voor de hand liggende verbieden, maar schijnbaar regelmatig met voeten worden getreden.

Van de 45.000 ontslagen agenten zijn 11.000 naar huis gestuurd omdat hun werkzaamheden ,,beneden de maat'' zouden zijn.

Het ministerie heeft verklaard dat het onverminderd zijn best zal blijven doen het Chinese politieapparaat te zuiveren. Volgens Xinhua zijn veel problemen het gevolg van onderbezetting. Zo gaf het persbureau een voorbeeld van een politiepost in de provincie Hebei waar slechts tien agenten verantwoordelijk waren voor een gebied van 126.000 inwoners. Bovendien zou de politie op het platteland doorgaans extra taken opgelegd krijgen, zoals het innen van belasting en het afdwingen van de rigide bevolkingspolitiek.

Minister Zhou Yongkang sprak eind vorig jaar van ,,uitwassen en verschrikkelijke zaken die de woede wekken van het volk'' die ,,met harde hand'' aangepakt moeten worden.

Volgens een veelzeggende toevoeging van Xinhua zijn als onderdeel van de campagne tevens 7.621 gevangenen vrijgelaten die langer zouden hebben vastgezeten dan wettelijk is toegestaan.