Bruiloft

De eerste belangrijke wedstrijd van het nieuwe jaar is traditioneel het BCO gemengd viertallentoernooi in Utrecht. Met een opkomst van 53 teams is het een van de beter bezette toernooien van ons land. Qua gezelligheid had het toernooi veel weg van een Belgische boerenbruiloft, waar vrouwen met elkaar mogen dansen. Het BCO daarentegen leed aan een chronisch gebrek aan vrouwen, zodat sommige `gemengde' teams voor driekwart of zelfs voor honderd procent uit mannen bestonden. De organisatie vond dat best, zolang die mannen maar niet beter waren dan hoofdklasseniveau.

Pragmatisch, en ergens nog een compliment aan het vrouwenbridge. De winnaars waren wel degelijk gemengd: Onno Janssens met Ine Gielkens en Han Begas met Ellen Bakker. Opmerkelijk, want Bakker en Gielkens hebben in de jaren negentig een punt achter hun internationale carrière gezet en spelen nauwelijks meer wedstrijden.

In de eindfase bracht dit spel de beslissing over de toernooizege:

Onno Janssens opende als noord met 1♡ en oost gaf met 2♡ (Ghestem) een zwart tweekleurenspel aan. Gielkens voelde zich niet geroepen zich met het bieden te bemoeien en west, Jaap Trouwborst, maakte het af met 4♠. Zijn partner, Marjo Chorus, na lang piekeren en peinzen, liet het daarbij. Twaalf slagen. Op de andere tafel, bood na een zelfde begin Tjeerd Kootstra over 2♡, 4♦, een zogenaamd fitbod: hartens en ruitens. West, Han Begas, besloot tot het uitstekende 4♡, daarmee een maximaal gepaste hand aangevend. Noord, Eva Bouwman, bood met ruitenaansluiting, 5♡, maar nu had oost, Ellen Bakker, alle reden om 6♣ te proberen. Begas corrigeerde dat naar 6♠ en kreeg een doublet aan zijn broek. Indien noord de klaverenstart vindt (lastig), gaat het slem down, op de aftroever. Het werd echter ruiten, waarna de leider geen probleem had twaalf slagen te maken. OW plus 1210, hetgeen leidde tot een 16-14 overwinning van team Janssens op team Trouwborst.