Breekbare pop

De muziek van het Amerikaanse duo Azure Ray is van een betoverende, onnadrukkelijke schoonheid. Precies wat dancegigant Moby nodig had voor zijn laatste album 18, waarop hij Orenda Fink en Maria Taylor een prachtig zacht en bescheiden liedje liet zingen.

Hun `Great escape' werd een parel van rust op een anderszins nogal overspannen cd, waarop Moby zijn formule van kamerbrede synthesizers met gesampelde vocalen tot de laatste druppel uitmolk. In al hun onnadrukkelijkheid houden Fink en Taylor er een gezond opportunisme op na. Uitgekeken op de verlepte muziekscene van hun woonplaats Athens, Georgia, staken ze hun antennes uit en verkasten ze naar `het nieuwe Seattle' Omaha in Nebraska, waar ze aansluiting vonden bij de bloeiende artiestenkring rond de groep Bright Eyes van het multitalent Conor Oberst. Maria speelde drums en Orenda trompet bij Bright Eyes, en in het voorprogramma schitterden ze als de twee frêle meisjes met veel te grote gitaren en diep vervlochten, fluisterzachte stemmen. Op hun derde album Hold On Love ontstijgt Azure Ray's breekbare muziek aan het grijze indiepopgenre waartoe ze voor het gemak wel gerekend worden, dankzij fantasierijk gebruik van elektronica en ongebruikelijke orkestratie. Kabbelende computerbeats en wulpse folkmelodieën vloeien samen in fraaie onthaastingsmuziek, die zich alleen al door de onderwerpkeuze onttrekt aan wollige new age-sferen. `The devil's feet' haalt een oude Amerikaanse volkslegende van stal in een huiveringwekkende variant op het verhaal van de muzikant die zijn ziel aan de duivel verkoopt. Vrouwen gaan daar verstandiger mee om dan oude bluesmannen: ze trappen er niet in. `The drinks we drank last night' is een heerlijk katerig lied over de stilte na een wilde avond en in `These white lights will bend to make blue' draait het om het Springsteeneske (of is het Tracy-Chapmaneske?) thema van de snelweg als ontsnappingsroute uit een treurig bestaan. Omfloerst zingen Orenda Fink en Maria Taylor hun troostrijke liedjes van hoop en verlangen, begeleid door een enkel piano-akkoord of een uit het niets opzwellend orkest. 19 januari staan ze, voor het eerst met begeleidingsgroep op tournee, in Paradiso.

Azure Ray: Hold On Love (Saddle Creek/Play It Again Sam)