BBC kiest de beste comedy-serie

Dit is de lijstjestijd. Geen populairder tijdverdrijf, zo lijkt het, dan het samenstellen van lijstjes: de beste filmscène uit de geschiedenis, de meest gênante seksscène, het populairste nummer uit de pophistorie, en ga zo maar door. Wat bij de laatste millenniumwisseling nog een logisch uitvloeisel van die mijlpaal leek is drie jaar later nog steeds niet opgehouden. Integendeel: het worden er alsmaar méér.

De BBC trok in 2002 veel bekijks en navolging met The Greatest Briton, waarin Winston Churchill tot grootste Brit aller tijden werd uitgeroepen, en in 2003 met The Big Read, waaruit The Lord of the Rings van Tolkien als populairste boek naar voren kwam. Volgens hetzelfde procédé barst vanavond Britain's Best Sitcom los, een over twaalf weken uitgestrekte verkiezing van de beste Engelse comedyserie ooit gemaakt – en een ideaal excuus om veel archieffragmenten te vertonen en zo veel mogelijk betrokkenen nog eens over die hoogtepunten aan het woord te laten. Niet voor niets zei een BBC-woordvoerder: ,,Het doet er niet toe wie de winnaar wordt. Het gaat erom de kijkers te amuseren.''

Maar het gaat er wel serieus aan toe. Al een half jaar geleden is door een panel van comedy-schrijvers en -experts een groslijst van honderd topseries samengesteld, van `Allo `Allo tot en met The Young Ones. Sindsdien is door 60.000 kijkers via internet gestemd, zodat er nog vijftig overbleven.

In de openingsuitzending maakt presentator Jonathan Ross (de man die de r niet kan zeggen) bekend welke series op de plaatsen 50 tot en met 11 zijn beland. En daarna geeft hij de top-10 in alfabetische volgorde. Aan elk van die tien wordt de komende zaterdagavonden een grote documentaire gewijd, ingeleid door een comedy-vedette die deze serie de beste van allemaal vindt. Ten slotte volgt op 27 maart het resultaat van de nieuwe stemronde.

Intussen wordt op talloze sites al druk gedebatteerd over de uitslag. Er is een lobby gaande voor Absolutely Fabulous, maar ook voor het zwartgallige Blackadder en het recente, opmerkelijk realistische The Office, dat dit voorjaar door de NPS wordt vertoond.

En voor allerlei series, die in Nederland nooit te zien waren, zoals het in de gokbranche favoriete Only fools and horses. Tot dusver lijken de meeste stemmen echter uit te gaan naar het klassieke Fawlty Towers, dat nu op zondagavond weer bij de KRO te zien is. Dat zou ook mijn keuze zijn. Geen enkele comedy-serie kan ik zo vaak zien.

Britain's Best Sitcom. BBC2, 22.00-0.55u; Fawlty Towers, zondag, KRO, Ned.1, 19.25-20.00u.

    • Henk van Gelder