Athene

Weinigen zullen in de aanloop van de Olympische Spelen denken aan de Griekse oud-minister van Cultuur Melina (Never on Sunday) Mercouri (1925-1994). Tijdens haar ministerschap in de jaren '80 maakte ze zich onder meer sterk voor de terugkeer van de Elgin Marbles uit het British Museum naar Athene en wierp ze zich op als `beschermvrouwe' van het rijke Griekse archeologische verleden. Wat zou zij de afgelopen maanden genoten hebben: archeologen doen, dankzij bouwwerkzaamheden voor de Spelen, de ene na de andere oudheidkundige vondst, variërend van keramieke vazen tot overblijfselen van een ommuurde ruimte. Het was bij de bouw van de metro in Athene al een feest voor archeologen en liefhebbers van antieke kunst, nu kunnen zij hun geluk ook niet op. Wel is een `comité ter bescherming van opgegraven archeologische vondsten' meer dan nodig, want je moet er niet aan denken dat ze na de Spelen in de vergetelheid raken. En nu al moeten de vindplaatsen in toeristische gidsen worden opgenomen, opdat bezoekers aan de Spelen en andere toeristen zich kunnen laven aan de Griekse archeologische schoonheid. De één zal zeggen: `met een berg stenen heb ik niets' en zal er schouderophalend aan voorbij gaan.De ander zal, in de woorden van J. Dominicus, zeggen: `Een ruïne moet een ruïne blijven; je moet een gevallen muur of zuil niet heroprichten, want een schoon liggend lijk is altijd mooier dan een rechtopgaande invalide.'

Dit is de negentiende aflevering van een serie over de Olympische Spelen.