Allemaal verzonken land of de Sahara in zee

Zon, zee, zwemmen, wandelen of uitrusten. Reden genoeg om in Neerlands koudste maanden `een weekje Canarische eilanden' te boeken. Maar welk eiland moet je dan kiezen? Waar is het mooiste strand en welke bergen zijn werkelijk het beklimmen waard?

TENERIFE: HOLLANDSE CAFÉS

Tenerife is het grootste en hoogste eiland van de zeven eilanden. Het hoogste punt van het eiland is meteen ook de grootste toeristische attractie op het gebied van natuurschoon: de 3.718 meter hoge Pico del Teide. De naam Tenerife is afgeleid van deze berg. De bewoners van het buureiland La Palma noemden het eiland Tinerife, naar tiner voor berg en ife voor wit, omdat de met sneeuw bedekte berg van verre te zien was. Het groene noorden van het eiland kent interessante steden, maar door toeristen wordt dit deel meestal gelaten voor wat het is. Grote trekker is het dorre, drogere en aanzienlijk warmere zuiden, met Playa de las Américas als voorloper. Je kunt er wandelen in vulkanische zand hoewel de Britten, Duitsers en Nederlanders liever samendrommen in Ierse pubs, Duitse Kneipes en Hollandse cafés.

GRAN CANARIA: strandeiland

Dit eiland moet het vooral hebben van uitgestrekte stranden en ontelbare hotels en appartementencomplexen. Dus na dagen zonnen en zwemmen zorgt een bezoek aan het `Westerndorp' of de papegaaientuin voor enige afwisseling. Dan gauw weer naar de zandstranden die – het moet gezegd – ideaal zijn voor jong en oud en werkelijk van alle gemakken voorzien. De `gele banaan', jetski's en strandvoet- en volleybal zijn enkele voorbeelden van de sportieve uitingen die er te vinden zijn. De populairste plaatsen op het eiland zijn Maspalomas, wat zijn naam te danken heeft aan de duiven die er rondhippen, en Playa del Ingles, wat bekend staat om zijn roltrappen naar het strand en de voorkeur van Engelsen voor dit eiland verraadt. Al met al het perfecte eiland voor de zonaanbidder die in één week alle boeken wil lezen waar hij gedurende het jaar maar niet aan toekwam. En ter afsluiting is er nog een echt nachtleven. Ook hier geldt: alleen voor de liefhebber.

La Palma: heldere nachten

Een van de kleinste eilanden maar een uitermate geschikte bestemming voor wie zowel de zon, de zee en het (zwarte) strand zoekt als ook wil genieten van de natuur, de rust en het wandelen. Het eiland is zo'n 700 vierkante meter groot. Het hoogste punt van de centrale bergketen, die zich van noord naar zuid uitstrekt, is de vulkaanberg Roque de Muchachos (Rots van de Jongens omdat de top van een afstand op een groepje jongeren lijkt). De rots ligt op 2426 meter – ongeveer de helft van de Mont Blanc. Bij een wandeling langs de kraterrand zijn koepels van de sterrenwacht te zien. Vlak onder de top ligt het Observatorio Astrofisico. Een uitgelezen plek voor astronomen omdat La Palma bekend staat om haar heldere nachten. Bij de afdaling is het uitzicht wederom prachtig: dichte bossen, diepe kloven maar ook enorme bananenplantages.

LA GOMERA: WANDELPARADIJS

Op La Gomera is het heerlijk, op voorwaarde dat je houdt van lange wandelingen. Ach, er zijn wel wat strandjes, maar meestal is het zand keiïg en/of zwart en de branding zo fel dat je er niet zonder gevaar in zee kan zwemmen. Dit is een wandeleiland. Je kunt er kalmpjes kuieren langs de smalle paden van de `Vallei der duizend palmen' (het zijn er trouwens veel meer dan duizend) en vervolgens afdalen naar Buenavista. Of je kiest juist voor de beklimming van de beruchte Rode Wand bij Agulo – onmogelijk steil als je aan de voet ervan staat, maar dankzij zigzagpaadjes voor iedereen te doen die niet bang is om te zweten. Er zijn wandelpaden door het tropische woud van Garajonay, door koele laurierbossen, langs steile kusten of over kale, maanlandschapachtige gele heuvels. Bananenplantages wisselen cactusbossen af, kustroutes leiden naar ruige berggebieden. En als je geluk hebt, wandelt er een iel, geel zwerfhondje mee. De Canarische eilanden danken hun naam aan deze sympathieke honden, niet voor niets staan ze in het wapen.

LANZAROTE: KINDVRIENDELIJK

Het ideale eiland om met kleine kinderen tien dagen in de zon te zitten voordat de winter toeslaat. Half november is het daar vrijwel altijd mooi weer: de temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 17 en 24 graden. Het dorpje Playa Blanca in het zuiden, op een half uur rijden van het vliegveld, heeft een wit zandstrand, veel brede wandelstraten en veel overzichtelijke en betaalbare bungalowparken. Perfect voor het ritme van 's ochtends strand, middagdutje en 's middags het zwembad op het park.

Lanzarote is zo'n vier uur vliegen, wat peuters nog net aankunnen. Het heeft uit principe geen hoogbouw. En wel genoeg attracties om twee regendagen door te komen: een busrit door een zwart geblakerd vulkaanlandschap van Timanfaya of het prachtige woonhuis/museum van de kunstenaar César Manrique.

FUERTEVENTURA: WATERSPORT

In de krokusvakantie een weekje wandelen in de zon. La Gomera en La Palma, de Canarische wandeleilanden bij uitstek, waren volgeboekt en zo werd het een soort toeristengetto in het badplaatsje Corralejo op Fuerteventura. Het bleek geen wandelparadijs, meer een stukje Sahara in zee: dor, kaal, droog. En na in tien vulkaankraters te zijn afgedaald weet je ook wel hoe de overige duizend eruitzien.

Nee, voor wandelen moet je niet op dit eiland zijn. Er zijn twee dagtochten mogelijk onder leiding van een gids. Beter is het om zelf een tocht uit te zetten: zo lang mogelijk lopen vanaf Corralejo langs de kust. Prachtig, urenlang langs dat waanzinnig brede witte strand en die kolkende oceaan. De constante noordoostpassaat en de machtige golven hebben het gebied rond Corralejo tot een eldorado voor watersporters gemaakt. Niet voor niets worden hier de wereldkampioenschappen windsurfen gehouden. Heb je zin in zwemmen, surfen of lui lezend in een strandtent hangen met een glas Spaanse wijn, dan is Fuerteventura ideaal, de wandelschoenen kun je thuis laten.

El HIERRO: STIL EN STRANDLOOS

Niet te bereiken vanuit Nederland, geen toeristen, ongerept, watersport en prachtige natuurlijke zwembaden temidden van de steile rotsen. In Las Puntas kleinste zeehotel (Puntagrande) van de wereld.