Alkemade & Bloemen opgefokt

Een vuurrode stoel is het enige attribuut in Hybrishydrolisch van het komiekenduo Leo Alkemade en Roel Bloemen. In de loop van de voorstelling fungeert het meubel als superdeluxe ,,wedstrijdstoel'' in een tak van sport die verder niet wordt verklaard, als een voorwerp met gedragsproblemen, als kassa in een winkel waar een klungelige overvaller binnenkomt, als stervend kleinood – en nog zo wat. Hier worden, kortom, scènetjes gespeeld die het moeten hebben van de bizarre invallen.

Sinds ze in 2000 het Groninger Cabaretfestival wonnen, hebben Alkemade & Bloemen steeds meer lachers op hun hand. Hybrishydrolisch, hun tweede programma, is een snelle aaneenschakeling van ultrakorte sketches. Soms zijn die verrassend dwaas, zoals een grappige reeks nutteloze telefoongesprekjes, en de ontmoeting tussen een goochelaar en een tovenaar die wel eens met elkaar zouden willen ruilen. Maar lang niet altijd, want de absurde beginsituaties worden maar zelden tot het uiterste doorgeredeneerd. En bovendien vervalt het duo geregeld in een opgefokt soort optreden, dat de zaak wat mij betreft te vaak doodslaat.

Des te merkwaardiger is het dat Alkemade & Bloemen werden geregisseerd door Tom de Ket. In zijn eigen programma's met George van Houts blinkt hij juist uit in een heel precieze, geciseleerde schrijf- en speelstijl met een droogkomisch effect. Leo Alkemade en Roel Bloemen schrijven en acteren veel gemakzuchtiger. En daarom zijn ze ook lang niet zo geraffineerd als het duo Droog Brood, dat in dezelfde absurditeitensector werkzaam is.

De goochelaar en de tovenaar maken zich er tenslotte van af door het angelieke Inspiratie aan te heffen, dat Mathilde Santing zong in de musical Joe. Hoewel ze later in de voorstelling nog wel even in een gaaf scènetje terugkomen.

Talent en fantasie hebben Alkemade en Bloemen wel. Ze gaan er alleen nogal slordig mee om.

Voorstelling: Hybrishydrolisch, door Alkemade & Bloemen. Regie: Tom de Ket. Gezien: 6/1 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 14/5. Inl (020) 4211 221 of website: www.alkemadeenbloemen.nl