AGF: Westernization Complete

AGF is kortaf voor Antye Greie-Fuchs, die vooral actief is in de Berlijnse elektronicagroep Laub en haar onderkoelde vocalen ook uitleende aan Luomo's prachtige houseplaat The Present Lover. Op eigen kracht is ze een computermuzikante die van de manipulatie van taal een belangrijk thema heeft gemaakt. Lettergrepen worden in stukken gehakt en opnieuw gerangschikt volgens een abstracte logica. Zo laat AGF zich oppervlakkig categoriseren als een gedigitaliseerd en stekelig soort Laurie Anderson, maar de spannende begeleidingspatronen die ze uit de computer tovert geven haar een eigen stem. Diepe bassen dreigen zich te groeperen tot een Timbaland-achtige beat, om op te lossen in echo's, abstractie en merkwaardige omgevingsgeluiden. Opmerkelijk is het welluidende `contemporary westernized', waarin Greie-Fuchs in een bloedspannend, onregelmatig tikkend decor vertelt over haar Oost-Duitse afkomst en het effect van de instortende Muur op haar leven: ,,I grew up cheap''. Een van de meest avontuurlijke en humaan klinkende elektronische albums van de laatste tijd.

AGF: Westernization Complete (Orthlorng Musork, distr. Lowlands)

    • Jacob Haagsma