Afkoopsom?

Bondscoach Ruud Gullit van Jong Oranje kan per 1 juli aan de slag als trainer van Feyenoord, maar hij heeft bij de KNVB een contract tot medio 2005. Vraagt de voetbalbond terecht een afkoopsom voor hem?

Jan D. Swart, manager Feyenoord tijdens de nieuwjaarsreceptie deze week: ,,Ik kan me een afkoopsom om twee redenen niet indenken. Hoe kun je geld vragen aan een club die altijd netjes zijn spelers afstaat aan het Nederlands elftal? En hoe kun je geld vragen voor een oud-voetballer die heel veel voor Oranje heeft betekend? Hier kan ik het maar beter bij laten.''

Foppe de Haan, trainer Heerenveen: ,,Het is normaal in de voetballerij dat er een genoegdoening tegenover staat als je als speler of trainer een contract hebt en tussentijds van werkgever wilt veranderen voor een sportieve verbetering. Daarna komt de discussie over hoeveel verdienste iemand heeft gehad voor een club of voor de bond. Wat gun je hem nou? Dat is moeilijk in centen uit te drukken. De verdiensten van Gullit als speler zijn al weer een tijdje geleden en als trainer is hij nog maar amper bezig bij de KNVB. Dus ik zou zeggen: vraag er maar wat voor. Feyenoord is een echte volksclub en daar past Gullit goed bij. Ze kunnen wel wat van zijn bravoure gebruiken. Het is nog maar afwachten hoe hij het daar doet als trainer. Hij moet in elk geval zorgen dat hij goede mensen om zich heen verzamelt.''

Barry Hughes, vroegere trainer van Gullit bij Haarlem: ,,De KNVB moet niet zo moeilijk doen. Ik kan me voorstellen dat de bond Gullit als een goede ambassadeur voor de jeugd ziet. Maar na zijn vertrek bij Newcastle United (aan het einde van het seizoen 1998-'99, red.) had de KNVB twee jaar lang geen interesse in Gullit. Nu is hij opeens heel belangrijk en vragen ze ineens een afkoopsom. Dat begrijp ik niet. Er zijn genoeg goede trainers om de jeugd te begeleiden. Ze moeten `Rudi' deze kans geven. Feyenoord wil, de supporters willen en hij wil zelf ook. Hij is de ideale man voor Feyenoord. Hij heeft bij Feyenoord gespeeld, hij heeft een fantastische uitstraling en hij heeft internationale ervaring als speler en als coach. Dit is echt een topkeuze van Feyenoord. Het is werkelijk briljant!''

Jan Reker, directeur vereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) en oud-trainer PSV: ,,Ik ben het eens met de KNVB dat ze een schadeloosstelling vragen. Een contract is een contract, heel simpel. Dat kun je niet zomaar eenzijdig verbreken. Dan had Gullit in zijn contract met de KNVB maar op moeten nemen dat hij tussentijds weg zou kunnen bij een eventuele positieverbetering. Gullit lijkt me de juiste man voor Feyenoord. Dat merk je ook aan de reacties van de spelers en de supporters. Ik heb hem nog meegemaakt in mijn tijd bij PSV. Het is een grote persoonlijkheid met een fantastische uitstraling en hij heeft altijd de wil om te winnen.''

Keje Molenaar, advocaat en oud-speler van Feyenoord: ,,Als voetballiefhebber en fan van Ruud Gullit hoop ik echt van harte dat hij aan de slag kan gaan bij Feyenoord. We hebben nog niet zoveel van hem als trainer gezien maar in Engeland was hij toch best succesvol. Hij past goed bij de club. Het is een heel goede keus van Feyenoord. Ik ben bovendien blij dat Gullit behouden blijft voor het Nederlands voetbal. Hij loopt bij Feyenoord wel tegen een gebrek aan kwaliteit aan. De club heeft versterkingen nodig en zal in de buidel moeten tasten. Als advocaat vind ik het terecht dat de KNVB compensatie wil. Als je een lopende arbeidsovereenkomst voortijdig ontbindt, moet er een vergoeding worden vastgesteld. Feyenoord moet dat respecteren. Ze hadden eerst met de KNVB moeten overleggen en de zaken netjes moeten regelen, in plaats van direct naar buiten te treden met kritiek op de afkoopsom die de voetbalbond vraagt.''