Zorginstelling lokt proces over roken uit

Zorggroep Noord-Limburg wil een proefproces voeren tegen het rookbeleid van het Rijk. Het zou daarmee het eerste proefproces in Nederland zijn tegen het rookverbod.

Dat heeft de Venlose regiodirecteur T. Borghs gisteren bekendgemaakt. Brancheorganisatie Arcares ondersteunt het initiatief. Aanleiding is een boete die de Keuringsdienst van Waren in december vorig jaar oplegde wegens overtreding van de rookregels in het Venlose verpleeghuis D'n Horstgraaf. De overtreding werd in oktober geconstateerd. Verpleeghuizen zijn sinds 1998 verplicht voor afgesloten rookruimten te zorgen. De Keuringsdienst van Waren is onlangs begonnen met het geven van boetes.

De Zorggroep weigert deze boete te betalen en lokt daarmee een proefproces uit. De groep verwacht daarbij steun van collega-instellingen die de afgelopen dagen ook bezoek hebben gehad van inspecteurs. Regiodirecteur Borghs verwacht dat elk moment ook een boete opgelegd wordt aan het Venlose verzorgingshuis De Beerendonck wegens overtreding van de rookregels. De boete kan per geval oplopen tot 2.400 euro.

Verpleeghuis D'n Horstgraaf kreeg de boete volgens de woordvoerder van Zorggroep Noord-Limburg omdat de centrale ontmoetingsruimte niet rookvrij was gemaakt. Afgescheiden ruimtes en installaties bouwen is volgens hem `onbetaalbaar'. ,,Dat zou onze instellingen miljoenen euro's kosten en dat is absurd'', aldus de woordvoerder. Volgens het nieuwe beleid mogen patiënten alleen nog op hun eigen kamer roken.

De Zorggroep Noord-Limburg lokt een proefproces uit, omdat het om een principekwestie gaat. ,,Voor onze werknemers moeten wij een rookvrije werkplek creëren. Het probleem is dat dit ook de bewoners treft, die in hun laatste levensjaren nog willen roken'', aldus de woordvoerder.

Bovendien is volgens hem met rookvrije ruimtes het probleem niet opgelost, omdat de werknemers rookvrij moeten kunnen werken terwijl in de rookruimtes personeel aanwezig moet zijn. Buiten roken is volgens hem geen alternatief. ,,Bewoners van tachtig jaar ga je niet buiten zetten in de kou. Het is een absurde veronderstelling dat dit zou kunnen.''

Een woordvoerster van de Keuringsdienst van Waren wil niet zeggen hoeveel boetes de dienst tot dusver heeft uitgedeeld. De speerpunten van de controles zijn volgens haar instellingen die door de overheid gefinancierd worden, zoals ziekenhuizen, jeugdhonken, bibliotheken, scholen en verpleeghuizen. Namen van instellingen die boetes hebben gekregen wil de Keuringsdienst van Waren niet noemen.

De spoorwegpolitie heeft sinds de invoering van het rookverbod op 1 januari tussen tien en vijftien boetes uitgedeeld. Treinreizigers volgen het rookverbod op de overkapte perrons over het algemeen goed op. Dat zei een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten gisteren.