Zege en tegenslag volleybalploeg

Volleyballer Reinder Nummerdor komt waarschijnlijk niet meer in actie bij het olympisch kwalificatietoernooi in Leipzig. De aanvoerder van het Nederlands team raakte gisteravond in de laatste groepswedstrijd tegen Frankrijk geblesseerd aan zijn linkerenkel.

Nederland won desondanks met 3-0 van de Fransen en plaatste zich als groepswinnaar voor de halve finale, waarin het vanavond Duitsland als tegenstander treft. In de daaraan voorafgaande kruisfinale speelt Rusland, dat Duitsland in de andere poule met een 3-0 overwinning naar de tweede plaats verwees, tegen Frankrijk. De finale wordt morgenmiddag gespeeld en de winnaar plaatst zich voor de Olympische Spelen, die komende zomer in Athene plaatsvinden.

De blessure van Nummerdor is een grote tegenvaller voor de Nederlandse ploeg, die in Leipzig in de winning mood is en zich reële kansen toedicht op een finaleplaats. Het probleem voor bondscoach Bert Goedkoop is dat hij geen gelijkwaardige vervanger voor Nummerdor heeft; het Nederlands team leunt sterk op de drie routiniers Richard Schuil, Guido Görtzen en Nummerdor. Bovendien is het denkbaar dat de absentie van de 27-jarige hoofdaanvaller een mentale klap voor de andere spelers betekent. Goedkoop, die Jeroen Trommel Nummerdors plaats zal laten innemen, stelde na afloop van de wedstrijd veelbetekenend dat Nederland meer verloren dan gewonnen had.

Nadat de blessure zich aanvankelijk ernstig liet aanzien, bleek het na onderzoek in het ziekenhuis enigszins mee te vallen. Ploegarts Ton Langenhorst sloot zelfs niet uit dat Nummerdor morgen bij het eventueel bereiken van de finale kan spelen. Zo optimistisch was de arts onmiddellijk na het ongeluk niet, want de val zag er lelijk uit. Nummerdor kreeg na een aanvalsslag de bal tegen zijn been, raakte uit balans en landde vervolgens verkeerd op zijn voet waardoor zijn enkel knikte. De primaire reactie van Nummerdor deed het ergste vermoeden, zeker toen hij krimpend van de pijn op een brancard werd afgevoerd.

Door de blessure van de aanvoerder werd de opvallend overtuigende zege op Frankrijk naar de achtergrond gedrongen. Hoewel de wedstrijd alleen bepalend was voor de zege in de groep trad Nederland op volle sterkte aan. Daarmee voldeed Goedkoop aan de wens van de spelers, die er op gespitst waren om van Frankrijk te winnen en daarmee het goede toernooigevoel wilden vasthouden. De bondscoach moest om die reden terugkomen op zijn voornemen de reservespelers te laten spelen, omdat hij overbelasting had willen voorkomen. Spijt van zijn beslissing had hij achteraf niet, ook al is hij Nummerdor kwijtgeraakt. ,,Helaas horen blessures bij het spel'', zei Goedkoop.

Hij had zich meer opgewonden over Bulgarije, dat na twee kansloze nederlagen met een 3-0 overwinning uit zijn slof schoot tegen Polen. Daarmee loopt Nederland het risico dat het de Olympische Spelen mist. Bij een toernooizege van Duitsland komt Nederland niet meer in aanmerking voor een van de laatste olympische kwalificatietoernooien in mei. Bij toernooiwinst van Polen, Rusland of Frankrijk neemt Nederland als derde Europees land de plaats van een van die drie landen in. Nu Polen is weggevallen ten koste van Duitsland geldt die regel alleen als Nederland, Rusland of Frankrijk in Leipzig wint. Goedkoop: ,,Het is altijd hetzelfde liedje met die Bulgaren; als ze moeten winnen staan ze er niet en als ze een ploeg kunnen dwarszitten doen ze dat.''