Winst bij Nokia overtreft prognose

Nokia heeft het vorige kwartaal een hogere omzet en nettowinst behaald dan het tot nu toe had verwacht. De omzet van de divisie die mobiele telefoons maakt kwam 4 procent hoger uit, zo maakte het concern gisteren bekend. De aandelenbeurzen reageerden blij verrast.

Nokia voorspelde eerder dat de omzet van mobiele telefoons gelijk zou blijven of licht zou stijgen. De 4 procent groei in het vierde kwartaal tot 7 miljard euro, ruim 55 miljoen toestellen, is volgens Nokia het gevolg van beter dan verwachte marktomstandigheden. Het Finse concern wil niet zeggen of het denkt dat het omzetvolume van de markt voor mobiele telefoons als geheel in het vierde kwartaal is gestegen.

Ook de omzet van Nokia's netwerkdivisie was hoger dan verwacht: 1,7 in plaats van 1,4 miljard euro. De totale omzet van Nokia kwam in het vierde kwartaal op 8,8 miljard, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. De winst per aandeel komt hoger uit dan verwacht: tussen 0,24 en 0,25 euro, in plaats van de eerder voorspelde 0,20 tot 0,22 cent.

De hoger dan verwachte omzet en winst zijn op de beurs goed ontvangen. In Helsinki steeg het aandeel Nokia gisteren met 13 procent tot een slotkoers van 15,97 euro. In de VS kwam de koers op 20,47 dollar, een stijging van 14 procent.

Nokia publiceert later deze maand definitieve cijfers over het vierde kwartaal en over heel 2003. ,,De sterke seizoensontwikkeling in het vierde kwartaal heeft ook onze verwachtingen overtroffen'', zegt Nokia-bestuursvoorzitter Jorma Ollila in een verklaring.

Met een jaaromzet van circa 30 miljard euro is Nokia de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Het bedrijf heeft zeventien telefoonfabrieken in negen landen. Er werken 52.000 mensen.