Verkeersvliegers: geen marshal met wapen aan boord

De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) wil vliegtuigen aan de grond houden als er gewapende luchtmarshals aan boord worden toegelaten. Dat heeft de vereniging vandaag laten weten. Eerder deze week werd al bekend dat tussen Nederlandse piloten en het ministerie van Justitie onenigheid bestaat over de inzet van bewapende beveiligingsbeambten aan boord van vliegtuigen. Justitie en de Koninklijke Marechaussee - die de `air marshals' opleidt vinden dat de vliegtuigbewakers moeten worden uitgerust met een vuurwapen, aldus een woordvoerder van het ministerie. De verkeersvliegers vrezen dat de veiligheid juist in gevaar komt doordat wapens aan boord komen. Zij willen dat gebruik wordt gemaakt van `intelligente wapens', zoals verdovingspistolen. De Verenigde Staten eisen dat op bepaalde vluchten gewapende air marshals aan boord zijn om kapingen te voorkomen. (ANP)