Verhaaltjes verzinnen

De Engelse Isabel Adomakoh Young (10) schreef samen met haar moeder een boek: `Leeuwenjongen'. Het is deel 1 van een verhaal over Charlie die op zoek is naar zijn ontvoerde ouders en onderweg ongelofelijk spannnende avonturen meemaakt.

Leeuwenjongen verschijnt in 34 landen en misschien komt er ook een film van. Net als onze eigen Minoes kan de hoofdpersoon Charlie met katten praten. Dat komt goed van pas als hij op een waanzinnig circus-schip een baantje krijgt als assistent-leeuwentemmer.

De schrijversnaam van Isabel en haar moeder is Zizou Corder, naar Isabels hagedis. Vorige week was Isabel in Nederland om haar boek te promoten. Ze heeft een brilletje en rasta-vlechtjes. Op een bank in een hotel in Amsterdam ligt ze, opgekruld als een poes, tegen haar moeder aan. Ze haalt Eminem van haar oren.

Ik praatte met Isabel Adomakoh Young. (Maar haar moeder bemoeit zich er ook mee.)

Hoe kwam je op het idee om een boek te maken

,,Het begon met verhaaltjes-voor-het-slapen-gaan. Mam was vaak te moe om iets te verzinnen. Dus dan verzon ik het. Altijd zat er een stout klein jongetje in dat Charlie heette. Ik wilde me de verhaaltjes later ook nog kunnen herinneren, dus daarom vroeg ik mam of ze ze wilde opschrijven.''

Hoe doe je dat, samen een boek schrijven?

,,Meestal vertel ik mam 's ochtends hoe het verhaal verder moet gaan. Als ik op school zit, schrijft mam het op. En als ik thuiskom, lees ik het. Dan zeg ik dingen als `dit is heel grappig' of `dit is echt onzin' en `waar is die persoon opeens gebleven?'. Maar mam heeft altijd het laatste woord.''

Mam: ,,Is dat zo?''

Charlie, de hoofdpersoon in het boek, is half Engels half Afrikaans. Net als jij. Lijk je op Charlie?

,Ja. Ik heb ook astma èn een ongelofelijk slimme moeder en een grote knappe vader.''

Mam: ,,Braaf''

Hebben jullie wel eens ruzie over het boek?

,,Dat is nog maar één keer voorgekomen. Mam wil iemand dood laten gaan. Ik wil dat hij blijft leven. Daar zijn we het nog niet over eens. Maar mam zal wel winnen.''

Wat vind jij goede boeken?

Ik houd erg van detectives en van boeken met veel fantasie, zoals de boeken van Philip Pullman en Artemis Fowl van Eoin Colfer. En van romans waar je wat van leert, zonder dat je het gevoel hebt dat je les krijgt.''

Mam: ,,Dat laatste zeg je voor mij.'' Mam krijgt een por. Isabel: ,,Dat vind ik ook hoor.''

Jullie boek verschijnt in meer landen dan de boeken van Madonna...

,,Is dat zo? Cool!''