Trump werft in VS personeel op tv

Verplaats het overlevingsprogramma Survivor van de echte jungle naar de jungle die corporate America heet, en ziedaar: The Apprentice.

The Apprentice (`De leerling') is de nieuwste Amerikaanse pendant in een lange reeks reality tv-programma's. In deze variant nemen twee teams het tegen elkaar op om te bewijzen dat zij de hardste en creatiefste zakenlieden zijn. De prijs: een jaar directeur in een bedrijf van Donald Trump, voor een ,,gigantisch'' salaris – ofwel 250.000 dollar (196.300 euro).

Trump, volgens het programma een `legendarisch zakentycoon', is presentator. Hij cirkelt in zijn helikopter boven de `leerlingen' als die bezig zijn met hun eerste opdracht: limonade verkopen in New York. En als toetje geeft hij een rondleiding in zijn peperdure appartement – dat volgens sommigen is volgepropt met meer geld dan goede smaak.

Trumps belangrijkste bijdrage aan het programma? Eén kandidaat per aflevering westuren. Het verliezende team van de uitzending kiest uit zijn midden de zwakste schakel. En daarna mag Trump zelf het verlossende woord spreken: `Je bent ontslagen'.

De kandidaten van het programma hebben verschillende achtergronden, variërend van thuisonderwijs tot een MBA aan Harvard. Naast dit verschil in opleiding lijkt het programma een andere prangende kwestie te willen oplossen: man of vrouw, wie is beter in zakendoen? Het ene team bestaat uit mannen, het andere uit vrouwen.

Het is nog niet duidelijk of het programma, dat in de VS concurrenten kent als The Bachelor (De vrijgezel) en Can You Be a Pornstar? (Kun jij een pornoster zijn?), het einde van de beloofde vijftien afleveringen zal halen. The Apprentice is volgens recensenten erg ,,jaren tachtig en marginaal'' (The Washington Post) en ,,kijken naar mensen die limonade verkopen is, helaas, als kijken naar mensen die limonade verkopen'' (Chicago Tribune). De volgende aflevering, waarin de teams een reclamecampagne moeten bedenken voor een bedrijf dat vliegtuigen verhuurt aan andere bedrijven, belooft niet veel goeds.