Troepen Japan op weg

De Japanse regering heeft vanochtend formeel het licht op groen gezet voor het zenden van een verkenningseenheid naar het zuiden van Irak. Die moet de komst voorbereiden van ongeveer 600 militairen naar de provincie Samawa, waar ze zullen worden gelegerd in de buurt van de Nederlandse mariniers.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Japanse grondtroepen naar een oorlogsgebied worden gestuurd. Voor de uitzending, die eigenlijk in strijd is met de grondwet die spreekt een ,,zelfverdedigingsmacht'', nam het parlement al eerder een speciale wet aan. Minister van Defensie, Shigeru Ishiba, heeft onderstreept dat de Japanse soldaten zich uitsluitend zullen bezighouden met wederopbouw en humanitaire hulpverlening.

Volgende week komt hij naar Den Haag om zijn Nederlandse ambtgenoot Henk Kamp uit te leggen wat precies de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van het Japanse mandaat. Zo rekent Japan op Nederlandse bescherming bij de komst van de voorhoede, maar mogen Japanse soldaten in noodsituaties slechts in actie komen indien ze zelf worden aangevallen. Minister Ishiba gaat ook naar Groot-Brittannië en Frankrijk om uitleg te geven.