This Beautiful Mess

De stemming is verre van uitbundig op Temper The Wind To The Shorn Lamb, de tweede cd van de Vlissingse groep This Beautiful Mess. De kale boom in een mistig landschap op de hoes staat model voor de sfeervolle, herfstige en van melancholie druipende muziek.

This Beautiful Mess wordt wel eens tot de emo-stroming gerekend en ging in het verleden ook jaren-tachtig-doem-invloeden als The Cure niet uit de weg, maar deze plaat stijgt knap boven zulke categorieën uit. Dat komt mede door de sierlijke arrangementen, waarin de niet al te heftig aangeslagen gitaren gezelschap krijgen van weinig opdringerige strijkers en koperblazers. De breekbaar klinkende zang van Arjen van Wijk zoekt aarzelend een weg door deze klankenrijkdom en krijgt reliëf door de tweede stem van toetseniste Lydia Wever.

Dit is een soort introverte kamerpop, die zich op het eerste gehoor eerder in de beslotenheid van de huiskamer laat genieten dan op een luidruchtig rockpodium. Desondanks brengt This Beautiful Mess dit fraaie materiaal morgen tot leven op het Noorderslag-festival in Groningen.

This Beautiful Mess: Temper The Wind To The Shorn Lamb (Sallyforth, distr. Idol)

    • Jacob Haagsma