Telegraaf vanaf maart met krant op zondag

De Telegraaf zet zijn vorig jaar aangekondigde voornemen voor een zondagskrant door. Nederlands grootste ochtendblad brengt vanaf 21 maart ook op zondag een editie uit. Abonnees krijgen de krant er gratis bij.

Dat heeft Uitgeversmaatschappij De Telegraaf gisteren bekendgemaakt. De krant wordt daarmee het enige landelijk dagblad in Nederland met een uitgave op zondag. PCM Uitgevers, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad en de Volkskrant, laat desgevraagd weten de stap van De Telegraaf voorlopig niet te zullen volgen.

Abonnees van De Telegraaf krijgen de krant automatisch thuisbezorgd. Bovendien breidt de krant het zaterdagabonnement uit naar een weekendabonnement, waarbij De Telegraaf zowel zaterdag als zondag in de bus valt. In de losse verkoop zal de zondagskrant 1,75 euro kosten. Deze prijs is gelijk aan die van de zaterdageditie. De redactionele formule zal sterk afwijken van de andere dagen, ,,maar we brengen ook gewoon nieuws'', zegt Ton Boerma, algemeen directeur van Uitgeversmaatschappij De Telegraaf.

De zondageditie is een nieuw wapen in de strijd om abonnees in een krimpende markt. De Telegraaf hoopt daarbij ook extra advertentie-inkomsten te genereren met de nieuwe stap. De redactie zal worden uitgebreid met twintig voltijdbanen, zegt Boerma.

Voor de bezorging van de krant op zondag moet De Telegraaf nieuwe bezorgers aantrekken. ,,De distributie moet je goed regelen, anders doe je je abonnees geen plezier. We beginnen nu met een campagne om bezorgers te werven, en hebben er vertrouwen in dat het goed komt.'' De Telegraaf kwam in juli al naar buiten met plannen voor een zondagskrant. Grootste struikelblok vormde toen de distributie.

Bij de regionale dagbladen begint Twentsche Courant Tubantia dit voorjaar een editie op zondag. De krant wil op deze manier lezers trekken die het doordeweeks te druk hebben om het dagblad te lezen.

Uitgeefconcern De Telegraaf meldde gisteren eveneens dat het resultaat over 2003 naar verwachting ongeveer gelijk zal zijn aan dat van 2002. Het moederbedrijf van de krant baseert zijn voorspellingen op de cijfers tot en met november.