Russen: bases Georgië niet dicht

Rusland is niet bereid zijn twee militaire bases in Georgië te sluiten. De Georgische minister van Buitenlandse Zaken kreeg gisteren in Moskou van de plaatsvervangende Russische stafchef generaal Joeri Baloejevski te horen dat de Russen nog zeker tien jaar in Georgië blijven en dat het Georgische verzoek binnen drie jaar te vertrekken ,,onaanvaardbaar'' is. Alleen als de Georgiërs, al dan niet met behulp van sponsors, de aftocht van de Russen – inclusief de hervestiging van de teruggetrokken soldaten in Rusland – betalen kan Rusland een sneller vertrek overwegen, aldus Baloejevski. Een van de Russische bases ligt bij de havenstad Batoemi in de semi-onafhankelijke regio Adzjarië, die grenst aan Turkije; volgens de regering in Tbilisi beschermen de Russen daar het smokkelnetwerk dat de regionale leider, Aslan Abasjidze, heeft opgezet. De nieuwe Georgische president, Michail Saakasjvili, vindt de Russische bases ,,een sta-in-de-weg voor normale betrekkingen'' tussen de twee landen.