Reserves van Shell aanzienlijk kleiner

Energieconcern Koninklijke/Shell Groep heeft minder olie- en gasreserves dan gedacht. Het Nederlands-Britse concern zei vanmorgen dat het onzeker is over eenvijfde van de reserves. Beleggers waren geschokt.

Wegens deze onzekerheid moest Shell vanmorgen 20 procent van de reserves – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie – afhalen van de lijst bewezen reserves. Shell zegt nu dat deze bewezen reserves moeten worden beschouwd als waarschijnlijke reserves. De bijstelling volgt op een intern onderzoek naar de reserves die in de periode 1996 tot 2002 zijn aangemeld.

Het concern, 60 procent Nederlands en 40 procent Brits, verwacht overigens wel dat de voorraden uiteindelijk kunnen worden opgepompt. De desbetreffende olie- en gasvoorraden liggen voornamelijk in Australië, Nigeria en aantal andere landen in het Verre Oosten.

De bijstelling schokte de aandelenmarkten in Europa. In Amsterdam verloor het aandeel Koninklijke Olie in korte tijd 10 miljard euro aan waarde en het stond omstreeks het middaguur 6,2 procent lager op 38,84 euro. In Londen, waar Shell Trading staat genoteerd, incasseerde het fonds vanmorgen een verlies van 6 procent.

Er zijn vooralsnog geen gevolgen voor personeel dat betrokken was bij de aanvankelijke berekening. ,,Wij hebben geen reden om aan te nemen dat mensen niet een eerlijke inschatting hebben gemaakt van de olie- en gasvelden. Er is geen reden om van kwade wil uit te gaan'', aldus een woordvoerder. De vraag waarom Shell-topman Philip Watts of financieel directeur Judy Boynton niet zelf de toelichting verzorgden, bleef onbeantwoord. Watts zelf was van 1991 tot 1997 verantwoordelijk voor Exploratie en Productie, de divisie die olie- en gasvelden zoekt en tot ontwikkeling brengt.

De daling van de bewezen reserves zal geen gevolgen hebben voor de financiële resultaten over 2003 of de jaren daarvoor, aldus de woordvoerder. Deze geruststelling voorkwam echter niet dat de eerste reacties van analisten vernietigend waren. ,,Dit is de laatste spijker in de doodskist van Shells geloofwaardigheid'', zo schrijft de gerenommeerde Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vanmorgen. De analist verwees daarmee naar de plotselinge verlaging van de productiedoelstelling in 2001, die ook de koers flink deed dalen.

Deze productiedoelstelling lijkt opnieuw op de tocht te staan. De woordvoerder van Shell wilde vanmorgen niet herhalen of de doelstelling om de productie van olie en gas jaarlijks met 3 procent te laten groeien in de periode 2000 tot 2007 nog steeds bestaat. Wel herhaalde hij dat Shell dit jaar geen productiegroei zal boeken. Het vinden en tot ontwikkeling brengen van nieuwe velden is cruciaal voor energiebedrijven als Shell, omdat het een indicatie geeft over de toekomst van het bedrijf.

LUX pagina 9