Reserves Shell schokken beurs

Shell heeft beleggers vanochtend flink laten schrikken. Het energieconcern maakte bekend dat zijn bewezen reserves aan olie en gas 20 procent kleiner zijn dan eerder werd gemeld. Volgens een analist reduceert deze bekendmaking de waarde van Shell met 10 procent. Zo bekeken viel de koersverandering nog mee, want Koninklijke Olie – het Nederlandse deel van Shell – leverde 6 procent op de beurs in, waarmee de koers van het aandeel op 39 euro uitkwam. De beurswaarde van de Koninklijke liep met ruim 5 miljard euro terug tot 81 miljard euro.

Ondanks deze koersval slaagde de AEX er op het nippertje in om in de plus te komen. Aan het begin van de middag stond de index van de Amsterdamse beurs op een winst van 0,2 procent (346,44 punten). Die was mede te danken aan Ahold. Het supermarktconcern kon het effect van Shell op de index enigszins opvangen met een koerswinst van 8,5 procent op 6,13 euro. Ahold maakte voorbeurs omzetcijfers bekend die geen negatieve verrassingen bevatten. Dat de verkopen in 2003 met bijna 11 procent terugliepen was al in de koers verdisconteerd.

De beurs in Londen had eveneens te lijden onder de herwaardering van Shells oliereserves. De FTSE-index verloor 0,4 procent, ook al omdat BP door de bekendmaking van Shell werd meegetrokken. Op de beurs in Parijs zakte het olieconcern Total met 0,4 procent. De Franse beursindex stond 0,1 procent hoger dan het slot van gisteren. Ook de beurs in Frankfurt was 0,1 procent hoger. Op die beurzen speelt de oliesector een kleinere rol dan elders.

Na de grote koerswinst van gisteren viel het handelshuis Hagemeyer vanochtend weer terug. In de aanloop naar de buitengewone aandeelhoudersvergadering van vanmiddag, die groen licht moet geven voor de redding van het bedrijf, daalde de koers met bijna 7 procent tot 2,33 euro.

De technologiefondsen bleven het goed doen. Na eerder het Amerikaanse Intel was het gisteren de Finse mobieltjesproducent Nokia die met gunstige verwachtingen voor het vierde kwartaal fondsen in deze branche duurder maakte. In Amsterdam behoorden ASML met een plus van 2,3 procent en Philips, dat ruim 1 procent hoger noteerde, tot de belangrijkste stijgers. De euro stond vanochtend op 1,2730 dollar, iets meer dan het New Yorkse `slot' van 1,2715 dollar gisteren.